Italija će pomoći restauraciji zbirki u Zemaljskom muzeju BiH

28.10.2016. 13:39 / Izvor: Fena
Italija će pomoći restauraciji zbirki u Zemaljskom muzeju BiH

Suradnja pokrenuta prošle godine, na inicijativu Ambasade Italije, s Visokim institutom za konzervaciju i restauraciju.

Prva posjeta Sarajevu delegacije institucije “Opificio delle Pietre Dure (OPD)” iz Firence, koja pokreće novi projekt suradnje sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, završava se danas, saopćeno je iz Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

Radi se o projektu promoviranom od italijanske ambasade, a koji će za cilj imati konzervaciju i restauraciju rimskih mozaika iz zbirke Muzeja.

Partnerstvo s “Opificio delle Pietre Dure” predstavlja dvostruku podršku Zemaljskom muzeju BiH, koju osigurava Italija u sklopu bilateralnog Sporazuma o suradnji u polju kulture, obrazovanja i sporta, potpisanog s BiH.

Suradnja pokrenuta prošle godine, na inicijativu Ambasade Italije, s Visokim institutom za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima i sada s “Opificio”-om, dvije najvažnije i najprestižnije institucije na polju konzervacije i restauracije, omogućila je formiranje Odjela konzervacije Zemaljskog muzeja.

Dok ISCR, kroz drugu fazu rada na eksponatima od drveta, nastavlja svoje aktivnosti, Opificio će za lokalne uposlenike organizirati specijalističke tečajeve konzervacije i restauracije rimskih mozaika muzeja i opremit će laboratorij za rad s eksponatima od tvrdog kamena.

Osnovan na zahtjev Ferdinanda I de' Medici kao fabrika za preradu kamena za dekoraciju, Opificio je naslijednik drevne i slavne tradicije, a danas se bavi istraživanjem i restauracijom predmeta i materijala proizvedenih tokom svoje višestoljetne povijesti i sličnim materijalima.

Sjedište Opificia je u Firenci, uz koje se nalazi i muzej, srednja škola, naučne i istraživačke laboratorije, biblioteka i bogati arhiv svih izvršenih restauratorskih projekata, kao i istraživački klimatološki centar, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije