Izabrani najbolji radovi za adaptaciju Gradske kafane u Zenici

31.05.2017. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Izabrani najbolji radovi za adaptaciju Gradske kafane u Zenici
OTVORI GALERIJU

Projekat adaptacije Gradske kafane, trebao je ponuditi novi koncept korištenja postojećeg, napuštenog i u značajnoj mjeri devastiranog objekta.

Grad Zenica u suradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica organizirao je otvoreni anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja objekta Gradske kafane u Zenici, zajedno sa trgom ispred i pored objekta.

Projekat adaptacije Gradske kafane, trebao je ponuditi novi koncept korištenja postojećeg, napuštenog i u značajnoj mjeri devastiranog objekta, izgrađenog u duhu internacionalne moderne, početkom sedamdesetih godina XX stoljeća, zajedno sa uređenjem javnog prostora koji ga neposredno okružuje (trga ispred i pored objekta).

Stručni je odabrao nagrađene radove.

Prva nagrada pripala je firmi Lativa d.o.o. (autori: Amila Rujanac, Dina Mesihović, Mersiha Čerim, saradnik: Sanja Bušatlić).

Rad sa nazivom „PLACA, P’JACA,TRG“ se izdvaja od ostalih radova i zaslužuje pohvale, jer projekat objekta Gradske kafane i njoj pripadajućeg javnog prostora prije svega tretira kao programski problem i rješenje nudi kroz proces projektovanja sadržaja. U radu se ne primijete tragovi ambicije koja vodi u smjeru stvaranja samo-sebi-namijenjenog formalističkog izraza, arhitekture spektakla, površne pomodnosti ili bilo kakvi tragovi pristupa koji arhitekturu tretira kao banalni likovno-dekoraterski problem. Rad nudi jasan, savremen, pragmatičan i obrazloživ pristup koji problem aktivacije prostora nastoji riješiti kroz uvećanje diverziteta sadržaja/ponude objekta, predano vodeći računa o korektnosti njegovog pozicioniranja i stvaranju prostorne raznolikosti.

Pored niza pažnje vrijednih odluka, kao što je postavljanje prodajnih sadržaja na jednom dijelu fasade uz trg, prostorno-programsko uvezivanje glavne sale i trga kroz korištenje zajedničkih elemenata opreme, uvezivanje glavnog prostora kafane sa ulicom Safvet Bega Bašagica ili stvaranje raznolikih prostornih cjelina kafane koje se nadovezuju na jednoznačan prostor glavne sale, kao hrabar i promišljen projektantski potez ističe se promjena funkcije prostora glavnog ulaza. Pretvaranjem strukture vjetrobrana u prostor komercijalno-uslužne namjene i pomijeranjem ulazne partije objekta bočno, autori suptilno ublažavaju atmosferu monumentalne napetosti objekta, i jednostavnom intervencijom svode ga na mjeru savremenog čovjeka.

Iako se rad ističe od prosjeka, osnovne zamjerke i sugestije komisije se odnose na neiskorištenost potencijala koji nudi dio prostora koji je smješten uz ulicu Safvet Bega Bašagića, te problem kontrole dijelova kafane. Obje navedene zamjerke izgledaju lako rješive u procesu daljnje razrade projekta.

Određena količina skepse je izražena i po pitanju prijedloga montažnih štandova, ali je zaključeno da se radi o ideji koja je vrijedna pokušaja, obzirom da bi objekat mogao funkcionisati čak i u slučaju da se ona pokaže nedovoljno uspješnom.

Druga nagrada pripala je Jasminu Sirču, Zejdu Kobilici, Ilmi Kobilici, Emini Alić (Polygon + Trokut), objavljeno je na stranici Asocijacije arhitekata u BiH.

Rad sa nazivom „ČIMBUR“, problem aktivacije otvorenog i zatvorenog prostora Gradske kafane nastoji riješiti otkrivanjem/stvaranjem novih prostorno-programskih cjelina i formiranjem prostorno-oblikovnih veza između njih. Kao najinteresantniji projektantski potez u radu ističe se prijedlog stvaranja aktivne krovne terase, koja na izvodiv i praktičan način uspostavlja odnos sa javnim prostorom oko objekta. Na ovaj način autori nastoje obogatiti prostornu ponudu privatnog i javnog, uvodeći novu kategoriju u kojoj se one dodiruju i miješaju.

Rad također nastoji tematizirati pitanje novih sadržaja na trgu (npr. nudeći otvorenu scenu) i u prostorno-fenomenološkom smislu nastoji uspostaviti vezu između unutrašnjeg i vanjskog prostora. Unutrašnjost prostora je tretirana kao cjelina u kojoj se jednim projektantskim potezom nastoji stvoriti novi karakter prostora.

I pored niza obrazloženja i konceptualnih analiza, te jako dobrih zasebnih, projektantskih poteza rad se ne čita kao koherentna cjelina u dovoljnoj mjeri. Veza između zasebnih elemenata prostora se prije svega uspostavlja u formalno-fenomenološkom smislu.

Treća nagrada pripala je firmi Entasis d.o.o. (Vedina Babahmetović, Mirela Heralić-Tabić, Lejla Kratina, Adna Babahmetović, Ajna Babahmetović).

Rad odlučno i doslijedno tematizira odnos postojećeg i novog, stvarajući zasebnu prostornu strukturu koja objektu Gradske kafane i javnom prostoru oko njega nastoji pridružiti nove, društveno-orijentirane sadržaje, te stvoriti novi, formalni akcenat u prostoru. Novonastali prostor jako dobro komunicira sa unutrašnjošću objekta, dok istovremeno nastoji postati aneks/proširenje zone trga. U konceptualnom smislu, projekat je koherentan, izričito jasan i doslijedan.

Pored niza kvalitetnih, projektantskih odluka koje su uočljive u radu, i ponudi sadržaja koji su komplementarni karakteru lokacije, projekat uspostavlja upitan, konkurentan i nametljiv odnos sa zgradom Bosanskog narodnog pozorišta i ambijentalnom cjelinom u kojoj se ona nalazi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije