Izmjena regulacionog plana prvi korak ka modernizaciji stadiona na Koševu

03.04.2017. 16:41 / Izvor: Akta.ba
Izmjena regulacionog plana prvi korak ka modernizaciji stadiona na Koševu

Postojeći Regulacioni plan 'Zetra' predviđa modernizovan stadion sa atletskom stazom.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, u ponedjeljak 3. aprila 2017. godine, održao sastanak sa predstavnicima JU Centar za sport i rekreaciju, Fudbalskog kluba "Sarajevo", te Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, na kome je glavna tema bila projekat modernizacije stadiona na Koševu.

"Prvo što je potrebno uraditi su izmjene i dopune planskih dokumenata što je osnovni korak za početak rekonstrukcije stadiona i njegove okoline, te je potrebno da zajednički tražimo investitore za ovaj projekat. Kako sam već naglasio, ako ove godine ne uspijemo obezbijediti preduslove za početak realizacije modernizacije stadiona, Općina Centar će morati odustati od njegove realizacije. Želim da u budućnosti imamo moderno uređen stadion po svim FIFA ili UEFA standardima, dakle bez atletske staze na njemu, poslovne prostore kako bi se omogućila ekonomska održivost projekta, potrebnu infrastrukturu oko stadiona sa hotelskim sadržajem i podzemnim garažama te otvorenim bazenom", objasnio je Ajnadžić.

Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je ovom prilikom objasnila u kojoj je fazi izmjena planskog dokumenta u čijem je obuhvatu stadion "Asim Ferhatović Hase".

"Postojeći Regulacioni plan 'Zetra' predviđa modernizovan stadion sa atletskom stazom, što se prema zahtjevima investitora ne može zadržati u okviru stadiona. Osim izmjena i dopuna planskih dokumenata također je potrebna dopuna prostornog obuhvata plana zbog pratećih sadržaja koji su predviđeni da idu uz modernizovan stadion", naglasila je Sadović.

Postoji više opcija na koji način je moguće pokrenuti pomenute izmjene i dopune i odlučeno je da se ide sa konkursnom procedurom izmjene plana po skraćenom postupku, a to je opcija u kojoj je i javnost uključena. Također je dogovoreno da se naredne sedmice održi sastanak sa članovima Savjeta načelnika Općine Centar Sarajevo za urbanizam i prostorno planiranje kako bi se utvrdile sve pojedinosti prije pokretanja konkursne procedure.

Predstavnici Fudbalskog kluba "Sarajevo" su ovom prilikom ponovo naglasili da daju punu podršku ovom projektu jer je i u njihovom interesu da se ova priča dovede do kraja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije