Kreće izgradnja novog graničnog prijelaza Gradiška

10.10.2013. 10:33 / Izvor: eKapija.ba

UNO je raspisao međunarodni tender za izgradnju prve faze graničnog prijelaza Gradiška koji je jedan od dva prijelaza na kojem će se vršiti potpuni inspekcijski nadzor proizvoda.

Granični prijelaz Gradiška jedan je od ključnih prijelaza za BiH, a njegovo prilagođavanje standardima koje zahtjeva EU jedno je od prioritetnih kada se tiče prekograničnog prometa budući da je on jedan ukupno dva BIP-a tj, prijelaza na kojem će se odvijati potpuni inspekcijski nadzor roba.  

Aktivnosti na izgradnji ovog projekta već su počele. Naime, prije tri dana Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH(UINO) raspisala je međunarodni tender za izgradnju prve faze graničnog prijelaza Gradiška koji podrazumijeva početak gradnje potpuno novog graničnog prijelaza koji će se nalaziti na trasi autoputa Banja Luka – Gradiška i koji bi trebao biti u funkciji po okončanju cjelokupne gradnje prijelaza, ali i novog mosta na rijeci Savi.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UINO-a za eKapija.ba kaže da je u proteklom razdoblju UINO pripremio sve što je neophodno za njegovu izgradnju. ''Izvršena je eksproprijacija zemljišta i pribavljene su neophodne dozvole za gradnju. Tako smo mogli raspisati tender za prvu fazu radova, koja podrazumijeva sve pripremne radove na terenu, kompletnu niskogradnju, izgradnju donjeg stroja, postavljanje hidro i elektro instalacija, izgradnju temelja i nadstrešnice“, kaže Kovačević.

Dodaje da su obzirom na vrijednost tendera, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, raspisli međunarodni tender. ''Zakonski okvir ne daje mogućnost Upravi da bilo koga favorizira ili da nekome daje prednost u tenderskoj proceduri'', navodi Kovačević.

Rok za dostavljanje ponuda je 40 dana od dana objave tendera, tako će otvaranje ponuda biti 18. studenog/novembra 2013. godine.

''Rok za izgradnju prve faze je 240 dana od uvođenja izvođača radova u posjed. Rok je malo duži jer ulazimo u zimski period, pa postoji mogućnost da se zbog vremenskih uvjeta radovi nešto produže. U svakom slučaju očekujemo okončanje prve faze radova u prvoj polovini 2014. godine'', kaže za eKapija.ba Kovačević.

Navodi da su sredstva za ovu fazu projekta u iznosu od 9 milijuna KM osigurana na način da je 6 milijuna UINO dobila u proračunu za 2013. godinu, a 3 milijuna je osigurao Vijeće ministara BiH iz sredstava prikupljenih za GSM licence.

''Očekujemo da ćemo u 2014. godini imati zatvorenu kompletnu konstrukciju novog graničnog prijelaza Gradiška i carinskog terminala, čija ukupna vrijednost iznosi 27 milijuna KM. Vjerovatno će jedan dio biti zatvoren na način da će UINO dobiti sredstva u proračunu za 2014. godinu, jedan dio opet putem sredstava od GSM licenci, a UINO je aplicirala za sredstva za ovu namjenu i putem IPA fondova. Ukoliko dobijemo ta sredstva bit će nam potrebno manje sredstava iz proračuna", navodi Kovačević.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH donijelo odluku o izgradnji graničnih prijelaza Bijača, Gradiška i Svilaj, kao ključnih prijelaza za Bosnu i Hercegovinu. Bijača i Gradiška su dva prijelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom od ulaska Hrvatske u EU. Granični prijelaz Svilaj nalazi se na Koridoru 5 C na sjeveru BiH, Bijača na jugu Koridora 5 C.

D.Kozina 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije