Malo firmi u BiH spremnih da rade zelenu fasadu u Sarajevu

13.07.2017. 09:15 / Izvor: Avaz.ba
Malo firmi u BiH spremnih da rade zelenu fasadu u Sarajevu

Uži centar Sarajeva prvi će na Balkanu dobiti zelenu fasadu. Biljke bi uskoro trebale biti zasađene na fasadu zgrade koja se nalazi u ulici Maršala Tita.

Uži centar Sarajeva prvi će na Balkanu dobiti zelenu fasadu. Biljke bi, kako saznaje "Avaz", uskoro trebale biti zasađene na fasadu zgrade koja se nalazi u ulici Maršala Tita, pored Centralne banke. Osim estetskog izgleda, biljke s fasade doprinosit će manjem zagađenju.

Projekt zelene fasade finansirat će Općina Centar i UNDP, a trenutno je u fazi usaglašavanje detalja i raspisivanje javnog poziva za izvođače, kazao je vijećnik centralne općine Denis Challenger. Kazao nam je i da će projekt koštati skoro 50.000 KM.

"Svi veliki centri širom svijeta to rade. Biljke mogu doprinijeti smanjenju zagađenja, jer proizvode kisik, a bit će netaknuta zelena površina, koja neće biti uništena gradnjom kao što se to često desi. Ponosni smo da ćemo biti prvi koji imaju ovakav projekt. Trenutno tražimo firme koje će to raditi. Nažalost, malo ih ima u BiH", kazao je Challenger.

Inače, kao idejno rješenje lokacije bile su ponuđene tri ulice Radićeva, Kulovića i ulica Maršala Tita. Titova, kao strogi centar, na kraju je izabrana zato što je jedna od najposjećenijih ulica, a u isto vrijeme je i najzagađenija, posebno u zimskom periodu.

Osim samog postavljanja zelene fasade, na zgradi će biti urađena i termoizolacija. Tako će se poboljšati grijanje zgrade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije