Na Bjelašnici uskoro gradnja šestorosjeda i sistema vještačkog osnježavanja

18.03.2017. 09:00 / Izvor: Fena
Na Bjelašnici uskoro gradnja šestorosjeda i sistema vještačkog osnježavanja

Krajem marta ili početkom aprila planirana je demontaža trosjeda i početak radova na sistemu vješačkog osnježavanja.

Krajem marta ili početkom aprila planirana je demontaža trosjeda i početak radova na sistemu vješačkog osnježavanja koji će biti praćeni izgradnjom nove šestorosjedne žičare i četvorosjeda koji će voziti do vrha Bjelašnice, potvrdio je Feni rukovodilac sektora razvoja i planiranja KJP ZOI'84 Adis Mušinović.

Izrazio  je nadu da će "u sljedeću zimsku sezonu Ski-centar Igman - Bjelašnica ući s novim vertikalnim transportom i kompletnim osnježavanjem staze spusta od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke".

"Sve to će dati novo lice Ski-centru i nadamo se da ćemo prevazići probleme s kapacitetom vertikalnog transporta i da ćemo moći podići Ski- centar na jedan novi nivo", kazao je Mušinović.

Naglasio je da će to biti "prva faza radova koji su planirani na Ski- centru, te da će biti praćeni i dodatnim radovima 2018. i 2019. godine, a sve u skladu s pripremama za evropsku olimpijadu mladih - EYOF 2019.".

"Osim Bjelašnice planirani su radovi na infrastrukturi na Igmanu i na Malom i Velikom  polju", istakao je Mušinović, dodavši da će "Bjelašnica za nekoliko sedmica biti veliko gradilište, možda jedno od najvećih u Kantonu Sarajevo".

Napomenuo je da će "projekt vertikalnog trasporta i sistema osnježavanja koštati 16 miliona KM, odnosno prva faza radova koja je planirana ove godine, te da je šest miliona KM osigurano iz budžeta Vlade KS-a, a 10 miliona KM bit će osigurano putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije