Na čekanju projekat daljinskog grijanja u Zenici

21.06.2017. 08:26 / Izvor: Oslobođenje
Na čekanju projekat daljinskog grijanja u Zenici

Zenica još ne može formirati joint venture kompaniju jer nema finansijska sredstva za uplatu osnovnog kapitala.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima razgovarao je sa predstavnicima vlade Švicarske direkcije za razvoj i saradnju SDC.

Prvi čovjek Zenice ih je upoznao o problemima vezanim za veliku stopu nezaposlenosti, posebno mladih ljudi, i nepostojanje poduzetničkog duha kod građana Zenice najviše zbog ranijeg društvenog uređenja u kojem je nekoliko velikih industrijskih firmi zapošljavalo većinu stanovništva.

Kasumović je informisao delegaciju SDC-a i o stanju zatečenom nakon što je preuzeo dužnost gradonačelnika i istakao da je Grad kreditno zadužen, što otežava mogućnost pokretanja novih projekata. Dodao je da je ozbiljan problem zagrijavanje i predstavio zajednički projekat daljinskog zagrijavanja grada na ekološki prihvatljiv način.

Radi se o formiranju nove joint venture kompanije između ArcelorMittala, firme iz Finske i Grada Zenica. Projekat ne može početi jer Grad nema finansijska sredstva za uplatu osnovnog kapitala. Omjer u vlasništvu je ArcelorMittal 50 posto, kompanija iz Finske 30 i Grad Zenica 20 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije