Načelnici pet općina realiziraju program uređenja riječnih korita

29.08.2017. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Načelnici pet općina realiziraju program uređenja riječnih korita

Za nastavak radova u općini Vogošća na regulaciji rijeke Ljubine kod Osnovne škole "Porodice ef. Ramić" osigurano je 140.000 KM.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić danas je s načelnicima pet općina potpisao sporazume kojima se omogućava sufinansiranje realizacije osam projekata iz „Programa uređenja riječnih korita i zaštite od poplava, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području KS za 2017. godinu“.

Sporazume za projekate koji će se realizirati kroz ovaj program u vrijednosti 1.500.000 KM potpisali su načelnici općina Ilidža, Hadžići, Trnovo, Vogošća i Ilijaš Senaid Memić, Hamd Ejubović, Ibro Berilo, Edin Smajić i Akif Fazlić.

Ministar Šabić podsjetio da Vlada KS i resorno ministarstvo svake godine ulaže u slične programe uređenja obala vodotoka, kao i da su prioritet one kod kojih postoji opasnost od poplava.

Načelnici su ukazali na važnost uređenja riječnih korita, odvodnje otpadnih voda, a posebno na zaštitu od poplava koje su izazvale rijeke prve kategorije u KS, Željeznica i Bosna.

Načelnici su iznijeli i činjenicu da je primjetan nedostatak vode, jer izvori presušuju, a to je pored ostalog i posljedica nekontrolisane sječe šume, neplanske gradnje i niz drugih faktora.

Iako općina Trnovo obiluje vodom, čak ima 50 posto više vode nego čitav Kanton, ali načelnik Općine Ibro Berilo kaže da treba sve raspoložive resurse uložiti u zaštiti izvorišta, očistiti rijeke od smeća, otpadnih voda, proširiti korita, te ukloniti divlje brane radi zaštite od poplava.

Na području općine Trnovo za uređenje II faze korita Bijele u naselju Bare, te za hitne intervencije koje uključuju čišćenje bujičnih vodotoka Krsinje, Tušiočkog potoka, Crne rijeke, Presjenice, Tovarničkog potoka i Potoka Vrela izdvojeno 100.000 KM.

Za regulaciju korita Zujevine u centru Hadžića izdvojeno je 140.000 KM što će prema riječima načelnika ove općine Ejubovića omogućiti nastavak dosadašnjih aktivnosti koje se provede na njenom čišćenju.

Načelnik Fazlić je naveo kako je za regulaciju rijeke Misoče u naselju Mlini i Donja Misoča osigurano 190.000 KM, te se nada da će do kraja ove godine biti riješeni svi urgentni problemi s kojima se ova općina susreće.

Za nastavak radova u općini Vogošća na regulaciji rijeke Ljubine kod Osnovne škole „Porodice ef. Ramić” osigurano je 140.000 KM, dok je za prvu fazu regulacije Jošanice osigurano100.000 KM.

Načelnik Smajić je kazao da su na području općine Vogošća sanirana dva klizišta i riječni tok rijeke Ljubine, ali postoji i treće koje je jako kritično, jer je na vrlo strmoj padini Ljubine. Za sanaciju ovog klizišta je potrebno više od 200.000 KM.

Sredstva u iznosu od 140.000 KM namijenjena su za regulaciju Dobrinje u Mjesnoj Zajednici Stup II na području Općine Ilidža.

Prioritet potpisnika današnjeg sporazuma je sačuvati bogatstvo koje BiH, odnosno Sarajevo ima, a to je voda, šume i priroda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije