Nastavljen ciklus kapitalnih ulaganja: Visoko postalo veliko gradilište

20.06.2016. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Nastavljen ciklus kapitalnih ulaganja: Visoko postalo veliko gradilište

U cilju završetka radova na rekonstrukciji pomoćnog stadiona Luke, nakon postavljene umjetne trave, realizovan je i projekat osvjetljenja LED svjetiljkama.

Općina Visoko i ove godine nastavlja prije tri godine započeti investicioni ciklus kapitalnih ulaganja u cilju kreiranja što boljeg kvaliteta života za svoje građane, ali i ambijenta za razvoj privrede.

Nakon stabiliziranja budžeta, budžetske potrošnje i njegovog uvećanja za 30,54 posto, zatim vraćanja naslijeđenih nagomilanih obaveza, te istodobno u protekle tri godine investiranih 11,5 miliona KM u razvoj infrastrukture na području cijele općine Visoko, i ove godine nastavljeno je sa provedbom nizom projekata.

Tako je u periodu od 2012. do 2015. za razvoj sporta u Općini Visoko izdvojeno blizu 900.000 KM (vidjeti tabelu na kraju teksta), za kulturu i obrazovanje preko 5 miliona KM, za cestovnu infrastrukturu više oko 2,3 miliona KM, za vodovod i kanalizaciju oko 1,5 miliona KM, za javnu rasvjetu preko 240.000 KM, te u ostale potrebe investirano je oko 1,2 miliona KM.  

Općina Visoko nastavlja trend rasta u oblasti sporta i u 2016., realizacijom projekta osvjetljenja pomoćnog stadiona “Luke”.

U cilju završetka radova na rekonstrukciji pomoćnog stadiona Luke, nakon postavljene umjetne trave, realizovan je i projekat osvjetljenja LED svjetiljkama koji je finansiran iz sredstava Općine Visoko i Federalnog ministarstva kulture i sporta. U okviru realizacije ovog projekta postavljeno je 10 reflektora od 200 W LED, koji kvalitetno osvjetljavaju pomoćni stadion uz manji utrošak električne energije čime su stvoreni bolji uslovi za razvoj sporta. Vrijednost radova iznosila je 7.017,66 KM.

Pored sporta, Općina Visoko nastavlja trend ulaganja u oblasti kulture i obrazovanja, te su u 2016. započeti radovi na izgradnji odgojno – obrazovnog objekta u naselju Prijeko, odmah pored novoizgrađenog Kulturnog centra Altindag – Visoko.

Općina Visoko ranije je donijela je Odluku o davanju saglasnosti „Abras Company“ d.o.o. za izgradnju odgojno-obrazovnog objekta u naselju Prijeko. Radovi na izgradnji Obdaništa počeli su 5. aprila 2016. Završena je I faza radova koja je obuhvatala zemljane radove, kao i izgradnju betonskih temelja i betonskih ploča, a izvođač radova bilo je privredno društvo “Suša Commerce” d.o.o. Visoko. Vrijednost projekta iznosi oko 2 miliona KM i donacija je firme „Abras Company“ d.o.o. Visoko.

U okviru vanjskog uređenja Kulturnog centra Altindag – Visoko završeni su radovi na asfaltiranju parking i saobraćajnice iznad Kulturnog centra. Na taj način vanjsko uređenje Kulturnog centra će biti u potpunosti završeno, a građani Općine Visoko i posjetioci Kulturnog centra su dobili novi parking za korištenje prilikom održavanja raznih manifestacija. Vrijednost radova je 95.905,91 KM sa PDV-om.

Nastavak trenda ulaganja u 2016. je također i u oblasti cestovne infrastrukture, a u toku su radovi na izgradnji pješačke staze u poslovnoj zoni Ozrakovići, i to od raskrsnice kod naplatnih kućica do skretanja u poslovnu zonu Ozrakovići u dužini od 814 m, širine staze 1,5 m. Sredstva za realizaciju projekta su obezbjeđena od strane Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta i UNDP-a u iznosu od 104.994,56 KM, dok je Općina Visoko iz budžeta za 2016. godinu ovaj projekat finansirala u iznosu od 59.835,67 KM. Ukupna vrijednost projekta je 164.830,23 KM. Izvođač radova je firma „Špic - beton” d.o.o., a nadzor nad izvođenjem radova vrši firma  „Arting BH” d.o.o.

Trend rasta ulaganja Općine Visoko nastavlja se i kada je riječ o vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u 2016., te je realizovan projekat „Rekonstrukcija sa proširenjem vodovodne mreže sa izgrađenom javnom rasvjetom u naselju Smršnica, MZ Gračanica“. Za završetak radova na izgradnji lokalnog vodovoda Smršnica, MZ Gračanica, odobrena su sredstva od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona u iznosu 39.645,89 KM. Radovi su realizovani u maju, kada je vodovod pušten u upotrebu i predat na upravljanje JKP „Visoko“ d.o.o. Visoko.

Kada je riječ o ulaganju u javnu rasvjetu na području općine Visoko, u prvih 6 mjeseci 2016. realizovana su 4 projekta izgradnje javne rasvjete i to na područjima na kojima rasvjeta nije prije postojala. Rasvjeta je urađena u MZ Dobrinje, u naselju Paljike – Ravne, MZ Rosulje, zatim na dionici puta Ginje – Dvor, MZ Kralupi, te u naselju Smršnica, MZ Gračanica. Vrijednost izvedenih radova iznosila je blizu 30.000 KM, a sredstva su osigurana iz budžeta Općine Visoko.

S ciljem rješavanja problema uzrokovanog poplavama i klizištima u 2014. godini, Općina Visoko je iz sredstava Službe civilne zaštite realizovala projekat izgradnje potpornog zida na lokaciji Kraljevačkog potoka u ulici Rašidovića. Vrijednost izvedenih radova je iznosila 24.850,83 KM sa PDV-om.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije