Nijedan direktor nije kažnjen iako kršenjem zakona uništava firmu

12.09.2017. 09:43 / Izvor: Avaz.ba
Nijedan direktor nije kažnjen iako kršenjem zakona uništava firmu

Direktori neće da se upuštaju u svoj posao, nego gledaju glasove, ali to će se morati iščistiti, privreda to zahtijeva, navodi Devišić.

Entitetski zakoni o stečaju propisuju da se stečaj mora pokrenuti ako firma mjesec (u FBiH), odnosno dva mjeseca (u RS) ne izmiruje obaveze, ali do sada nije kažnjen nijedan direktor zbog kršenja ovih zakonskih odredbi.

Upravo je nepokretanje stečaja na vrijeme glavni uzrok nestanka preduzeća, ističu u Udruženju stečajnih upravnika BiH.

Predsjednik udruženja Nijaz Dervišić kaže da je, prema evidenciji Centralne banke BiH, trenutno gotovo 75.000 blokiranih računa, što znači da je desetine hiljada firmi zrelo za stečaj po zakonu.

"Navika je da se zakon selektivno primjenjuje. Oštećeni, a to su dobavljači, banke, radnici, javna preduzeća, nisu podnosili tužbe protiv direktora za nepokretanje stečaja na vrijeme pa zato nema ni kazni", naglasio je Dervišić.

Kazao je da bi u našoj zemlji bilo daleko više zdravih firmi da su njihovi menadžmenti poštovali zakon, jer pokrenuti stečaj na vrijeme znači ogromnu šansu za reorganizaciju i opstanak, ali je reorganizacija bilo svega desetak. 

"Zrelih za stečaj bit će sve više. Problem je politički. Neće da se upuštaju u svoj posao, nego gledaju glasove, ali to će se morati iščistiti, privreda to zahtijeva", dodaje Devišić i ističe da nelikvidna firma vuče za sobom i one zdrave kojima duguje. Među primjerima ističe da je GRAS Sarajevo odavno zreo za stečaj, kao i velikokladuški Agrokomerc, dok napominje da i Željeznice FBiH duguju fondovima.

Jedan od primjera uspješnog stečaja koji je na vrijeme pokrenut je Unis Tadiv iz Konjica, koji je promijenio ime u Graewe Tadiv. Ali većina je otišla u likvidaciju.

"Da je kod nas na vrijeme pokrenut stečaj, po zakonu, naša firma bi bila živa. Iz ove perspektive mislim da joj je takva sudbina bila namijenjena jer je bila na atraktivnoj lokaciji", smatra Asim Vlajčić, nekadašnji predstavnik radnika sarajevskog Sarabona.

I Mirsada Salihagić, predstavnica bivših radnika Šipada Fojnica misli da bi i danas imali radna mjesta da je sve bilo po zakonu. No, uvjerena je da je bio pripremljen teren da se firma uništi.

Stečaj u preduzeću Šipad Fojnica vodi se od 2003. godine, dakle već 14 godina, podsjeća Salihagić.

"Jedino smo uspjeli ostvariti da radnici sebi uplaćuju staž da bi mogli u penziju", kaže ona.

U Ministarstvu pravde FBiH misle da niko nije kažnjen za nepokretanje stečaja po zakonu, ali i da je u novom zakonu o stečaju, koji još nije odmakao dalje od nacrta, ovo pitanje bolje i preciznije postavljeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije