OC Jahorina planira investicije od 10,3 miliona maraka

17.08.2017. 14:05 / Izvor: Akta.ba
OC Jahorina planira investicije od 10,3 miliona maraka

Kako bi realizovali planiranu investiciju OC Jahorina planira dugoročno kreditno zaduženje.

Olimpijski centra Jahorina planira realizovati projekte od 10, 3 miliona KM,  zašto je planirao dugoročno kreditno zaduženje, navedeno je u prijedlogu Plana poslovanja društva za 2017. godinu o kojem će na vanrednoj sjednici odlučivati Skupština akcionara 31. augusta.

U pomenutom Planu je navedeno kako Olimpijski centar Jahorina iziskuje konstantnu potrebu za unaprijeđenjem sadržaja svojih usluga kako bi se unaprijedila ponuda i podigla tržišna konkurentnost, a sve u cilju privlačenja većeg broja turista iz zemlje i inostranstva.

"Situacija u Olimpijskom centru je danas nesrazmjerna, u smislu disbalansa u okviru skijaške infrastrukture — premalo uređenih i osniježenih staza u odnosu na sredstva vertikalnog transporta (žičare i ski liftovi), kao i u odnosu smještajnih kapaciteta Olimpijskog centra i skijaške infrastrukture", navedeno je u Planu.

Kako se dalje navodi, glavni sadržaj turističke infrastrukture ovog turističkog centra treba da čini prije svega alpsko skijalište koje je koncipirano kao jedinstven, povezani sistem žičara i ski staza koji u zimskoj sezoni opslužuje korisnike najmanje 120 dana godišnje, a sa ciljem da centar radi 365 u godini.

"Kako bi se ostvarila puna funkcionalnost Olimpijskog centra u smislu osiguranja i produženja skijaške sezone i povećala bezbijednost korisnika naših usluga u smislu ostvarivanja optimalnog kapaciteta staza, neophodno je hitno investirati u Olimpijski centar 'Jahorina' u uređenje postojećih ski staza i u izgradnju sistema za vještačko osnežavanje. Na ovaj način bi se cijelo skijalište uvezalo u jednu cjelinu i skijaši bi mogli da sa jednog kraja skijališta pređu na drugi kraj preko osniježenih staza, što bi dovelo do potpune funkcionalnosti skijališta, kao i do ranijeg otvaranja i kasnijeg zatvaranja zimske sezone. Pored ovog, potrebno je uložiti određena sredstva i u uređenje hotala Bistrica i u izgradnju ljetnjih sardžaja, čime bi se značajano unaprijedio kvalitet usluga koje olimpijski centar pruža svojim korisnicima, a samim tim i prihodi", navode u Planu iz OC Jahorina.

Predviđeno je da se cijelo skijalište pokrije sistemom za vještački snijeg, od Poljica do Prače i da se na taj način postigne maksimalna funkcionalnost ski centra.

Procijenjena vrijednost izgradnje vještačkog osnježavanja je sedam miliona KM, a tome treba dodati i izgradnju akumulacije za oko 75.000 metara kubnih vode za što je potrebno milion KM, te obezbjeđenje dovoljne količine vode za vještačko osnježavanje što iziskuje još  700.000 KM.

Predviđeno je i ulaganje od 800.000 KM u uređenje staza, a što je preduslov za izgradnju sistema vještačkog osnježavanja i podizanje vjetroustava.

Planirano je ulaganje u uređenje hotela Bistrica i izgradnju ljetnih sadržaja, čime bi se značajno unaprijedio kvalitet usluga.

U ljetne sadržaje su predviđena ulaganja od 400.000 KM u izgradnju adrenalinskog parka, zip lajna i teretana na otvorenom.

Preostalih 275.000 KM bilo bi izdvojeno za nabavku četiri ski kase, izgradnju objekta za dvije ski kase i renoviranje postojećih, nadogradnju hardvera i softvera ski data sistema, nabavku 30.000 kej karata i dva automata za vraćanje kej karata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije