Ozvaničen početak radova na historijskom projektu za građane Visokog

18.07.2017. 10:44 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničen početak radova na historijskom projektu za građane Visokog

Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma za stanovnike općine Visoko i kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlast, kazala je načelnica.

Svečanom ceremonijom potpisivanja Ugovora na prvoj fazi dogradnje gradskog vodovodnog sistema-  podsistem Gračanica ozvaničen je početak radova na historijskom projektu za građane općine Visoko.

"Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma za stanovnike općine Visoko i kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlast na stvaranju preduvjeta za početak realizacije projekta proširenja gradskog vodovodnog sistema, odnosno rješavanja pitanja vodosnabdijevanja za oko 12 000 stanovnika općine Visoko. Jučerašnjim potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova između JKP "Visoko" i izvođača radova "Mibral" d.o.o. Sarajevo, kao i potpisivanjem ugovora između JKP "Visoko" i IPSA d.o.o. Sarajevo o nadzoru nad radovima, mi otpočinjemo ovaj veliki projekat za koji smo potpuno spremni. Iza nas su četiri godine napornog rada koji su se ticali vodoistražnih radova, prikupljanja projektne dokumentacije i osiguravanja finansijskih sredstava, te odabira izvođača i nadzora na izvođenju radova", rekla je načelnica Amra Babić.

Posebno je naglasila da joj je drago što su poslovi pripali domaćim firmama i izrazivši sigurnost da će u saradnji sa građanima i Savjetima Mjesnih zajednica u kojima će se odvijati radovi, dovesti do kraja ovaj projekat u planiranom roku od 18 mjeseci.

Paralelno sa početkom radova na prvoj fazi gdje će oko 6.000 stanovnika biti uredno snabdjeveno vodom, vrše se pripreme za izgradnju podsistema Moštre, rekonstrukciju glavnih gradskih ulica gdje su zabilježeni najveći gubici na vodovodnoj mreži, te osposobljavanju centralnog izvorišta "Vrutak".

"Konstantno tražimo i nalazimo nove količine pitke vode koje uključujemo u gradski vodovodni sistem. Voda mora biti dostupna svakom stanovniku pod jednakim uvjetima", naglasila je načelnica Babić.

Hasan Prelić, direktor JKP "Visoko" nije krio zadovoljstvo zbog početka realizacije Projekta od izuzetne važnosti za stanovnike općine Visoko.

"Trogodišnji ugovor koji je potpisan sa firmom IPSA d.o.o Sarajevo odnosi se na nadzor cjelokupnog projekta. Projicirana vrijednost radova je 249.000 eura što je cca. pola miliona maraka. Ugovor koji je potpisan sa izvođačem radova firmom "Mibral" d.o.o. Sarajevo, odnosi se na izvođenje radova prve faze koja će obuhvatiti proširenje primarne i sekundarne mreže vodosnabdijevanja za naselje Prijeko, te Mjesne zajednice Čekrekčije, Kula Banjer i Gračanica od Arnautovića (lokalitet nekadašnje Kovine) do naselja Malo Čajno (lokalitet fabrike Preventa u Goruši). Vrijednost radova je 3.500.000 marka, a rok za završetak radova 18 mjeseci."

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici Savjeta MZ na čijoj teritoriji će početi radovi.

"Gračanica je jedna od najvećih Mjesnih zajednica općine Visoko koja ima dugogodišnji problem neriješenog pitanja vodosnabdijevanja. Mi smo iskreno zahvalni općinskoj načelnici Amri Babić, cjelokupnoj općinskoj administraciji i svima koji su omogućili da ovaj projekat zaživi. Očekujem da ćemo imati kvalitetniju i bolju uslugu vodosnabdijevanja. Do sada smo imali različite načine alternativnog vodosnabdijevanja putem bunara i bušotina čiji kvalitet je bio upitan. Sve će to uskoro biti prošlost, što nas sve raduje i čini sretnim",  rekao je Anes Hajlovac, potpredsjednik MZ Gračanica.

Potpisivanjem Ugovora nastavljena je misija čiji je konačni cilj da svih 40 000 građana općine Visoko imaju pitku vodu koja će hemijski, bakteriološki i higijenski biti ispravna, što će podrazumijevati objedinjavanje svih lokalnih vodovoda u jedinstveni sistem pod upravom JKP "Visoko".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije