Počeli radovi na obnovi vertikalnog transporta na Bjelašnici

10.04.2017. 10:51 / Izvor: Akta.ba
Počeli radovi na obnovi vertikalnog transporta na Bjelašnici

Ljubitelji skijanja naredne  sezone moći će isprobati nove ski-žičare na Bjelašnici.

Ljubitelji skijanja naredne sezone moći će isprobati nove ski-žičare na Bjelašnici.

Naime, prošle su sedmice počeli radovi na obnovi vertikalnog transporta koji podrazumijeva postavljanje novog šestosjeda od Babinog dola do međustanice, četverosjeda od međustanice do vrha Bjelašnice, te premještanje trosjeda koji se sada koristi na drugoj stazi, te vještačko osnježivanje.

Iz preduzeća ZOI, investitora projekta, ranije je najavljeno da je plan da svi radovi budu završeni do kraja septembra, te da u sljedeću zimsku sezonu Ski-centar Igman-Bjelašnica uđe s novim vertikalnim transportom.

Dinamika i završetak radova će svakako ovisiti od vremenskih uslova, a planiran je završetak radova u sljedećoj 2017. godini

Podsjetimo, ugovor o projektiranju i izgradnji novog vertikalnog transporta potpisan je u augustu ove godine, a potpisali su ga direktor KJP ZOI'84 Midhat Hubijar i predstavnik Konzorcija izvođača radova iz poljske firme “Supersnow Spolka Akcyjna” Rafael Topolski. Uz ovu poljsku firmu, u konzorciju izvođača radova su i švicarska kompanija "Bartholet Mashinenbau AG" i sarajevsko preduzeće MGBH d.o.o. Nadzor radova povjeren je sarajevskom IPSA Institutu.

Projekt vertikalnog transporta i sistema osnježavanja koštat će 16 miliona KM. Šest miliona KM osigurano je iz budžeta Vlade KS-a, a 10 miliona KM bit će osigurano putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije