Počelo uređenje Poslovne zone Ciljuge 2

13.06.2017. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Počelo uređenje Poslovne zone Ciljuge 2

U Općini Živinice prije nekoliko dana počelo je infrastrukturno uređenje Poslovne zone “Ciljuge 2”.

U Općini Živinice prije nekoliko dana počelo je infrastrukturno uređenje Poslovne zone "Ciljuge 2”, a tim povodom Općinski načelnik Samir Kamenjaković jučer je obišao lokaciju poslovne zone na kojoj se izvode infrastrukturni radovi.

Cilj ovog projekta je stvoriti uslove za neometano korištenje 9,4 ha zemljišta u okviru Poslovne zone "Ciljuge 2", koja je u vlasništvu Općine Živinice.

Uređenje poslovne zone podrazumijeva izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže, stvarnje uslova za priključak električne energije, uređnje puta i jedan dio nivelacije terena.

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković istakao je da uređena Poslovna zona predstavlja temelj za razvoj svake lokalne zajednice.

U novembru prošle godine izvršeno je obilježavanje i postavljanje znakova, čime je označen početak otvaranja poslovne zone “Ciljuge 2”. Nakon toga definisana je dinamika i intenzitet uređenja zemljista i uvođenja investitora u Poslovnu zonu, a Općina Živinice je u relativno kratkom periodu napravila uslove za konkretne radove na uređnju ove poslovne zone.

Prema riječima načelnika Kamenjakovića ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji ima za cilj dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta.

"Poslovna zona je instrument za mogućnosti ulaganja privrednih subjekata u jednu lokalnu zajednicu. Iz tog razloga, ona mora biti u potpunosti uređena. Svi poslodavci iz inostranstva i naši domaći traže uređene poslovne zone da bi ulagali svoj kapital i zapošljavali ljude, a nama je ovdje osnovni cilj zapošljavanje naših građana. Imamo već određeni broj investitora koji se odmah javio na samu objavu informacije da ćemo urediti Poslovnu zonu i mi smo uspjeli sa dvije inostrane firme, iz Austrije i Njemačke, već uspostaviti dobre kontakte i potpisati određene memorandume i ugovore o ulaganju u Poslovnu zonu. Dakle, dvije eminentne firme bi trebale da do kraja ove godine otvore svoje proizvodne pogone u poslovnoj zoni Ciljuge, koje bi zaposlile između 150 do 300 ljudi i to je glavni cilj i glavna politika koju želimo zaista unaprijediti za boljitak naših građana", rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković i podsjetio da  realizacija projekta ne bi bila moguća bez podrške vijećnika Općinskog vijeća Živinice koji su podržali njegovu Odluku o uređenju navedene poslovne zone "Ciljuge 2”.

"Mnogo investitora i mnogo Općina traži ulaganje u svoju Općinu, a ne uređuje svoje poslovne zone. Mi smo i u predizbornoj kampanji govorili da ćemo urediti Poslovne zone i politika koju sam predložio Općinskom vijeću je, također, bila usvojena i ovim putem se želim zahvaliti i Općinskom vijeću na razumijevanju i podršci prijedloga koji sam dao da uredimo Poslovnu zonu kako doveli investitore. Dakle, ovih 200 duluma Poslovne zone može kvalitetnim ulaganjem i kvalitetnim odabirom investitora dovesti između 500 do 700 zaposlenih ljudi", istakao je načelnik Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije