Počinje rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema u Prijedoru

14.10.2015. 15:59 / Izvor: Akta.ba
Počinje rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema u Prijedoru

Nakon potpisivanja Ugovor o izvođenju radova na projektu "Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema u gradu Prijedoru" firma "Hidro-kop" iz Banja Luke zvanično je danas uvedena u posao na realizaciji ovog projekta.

Nakon što je početkom avgusta potpisan Ugovor o izvođenju radova na projektu "Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema u gradu Prijedoru" firma "Hidro-kop" iz  Banja Luke zvanično je danas uvedena u posao na realizaciji ovog projekta.

Tim povodom danas je u Gradskoj upravi Prijedor održan sastanak kojem su pored izvođača radova prisustvovali i predstavnici preduzeća „ Vodovod“ , nadzornog organa španskog konzorcijuma "Eptisa Voding 92", mjesnih zajednica gdje će se izvoditi radovi i komunalne policije i inspekcije.

Riječ je o projektu čija je vrijednost 3.961.000 KM koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke kroz projekat "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj".

Zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković je ovom prilikom istakao da je ovaj projekat veoma značajan za više  hiljada stanovnika Prijedora.

"Ovo je izuzetno važan projekat za naš grad jer će stanovnici više gradskih i prigradskih naselja biti kvalitetnije snabdijevena pitkom vodom", rekao je Đaković.

Direktor  firme "Hidro-kop" Radislav Babić je potvrdio da su radnici na terenu i vrše pripreme za početak radova čiji je rok za završetak 18 mjeseci.

"Imamo  12 naselja i 67 čvorova u gradu koje treba rekonstruisati što je veoma zahtjevan posao , ali radili smo i teže poslove i ne sumnjamo  da ćemo radove završiti u roku iako pred sobom imamo dvije zime", rekao je Babić.

On je potvrdio da će radovi biti izvođeni u naseljima Malo Palančište, Prijedor dva, Janjića Pumpa, Čirkin polje, Raškovac, Prijedor centar, Kokin grad, Tukovi , Hambrine, Kozarac, Donji Volar i Čarakovo.

Direktor prijedorskog Vodovoda Vlado Reljić da je višegodišnji problem vodovoda bila upravo  pocinčana distributivna mreža i veliki gubici vode na mreži, tako da će građani realizacijom ovog projekt biti kvlitetni snabdijeveni vodom.

"Ukupno će se raditi na oko 60 kilometara mreže sa kućnim priključcima gdje imamo 2.750 kućnih priključaka i  gdje ćemo dobiti  oko 1000 novih priključaka", potvrdio je Reljić.

On je dodao da će realizacijom ovog projekta biti ostvarena ušteda od oko 20 odsto  za neobračunatu vodu i time potrošenu električnu energiju.

Projekat  "Vodovod i kanalizacija RS"  je vrijedan 100 miliona evra i provodi  se u svim gradovima i opštinama Republike Srpske ,a od tog iznosa kreditna sredstva iznose 50 miliona evra koja su obezbijeđena kod Evropske investicione bankekoje vraćaju gradovi i opštine, dok su  35 odsto su grant sredstva,a 15 odsto je vlastito učešćegrađana  i gradova i opština. Ukupna vrijednost investicije u gradu Prijedoru po cjelokupnom projektu iznosi preko 16 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije