Poništen javni poziv za izgradnju podzemne garaže u Starom Gradu

20.12.2016. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Poništen javni poziv za izgradnju podzemne garaže u Starom Gradu
OTVORI GALERIJU

Izvedbeni projekat izgradnje podzemne garaže uradila je firma Coning d.o.o. iz Sarajeva.

Općina Stari Grad raspisala je u šestom mjesecu ove godine (ponovljeni) javni poziv za izvođenje radova na izgradnji prve javna podzemna garaža u Starom Gradu u ulici Avdage Šahinagića, na prostoru koji se nalazi preko puta Vijećnice. 

Izgradnja garaže, kako je najavljivano iz Općine, trebala je započeti u ovoj godini ali je sad već izvjesno da do izgradnje neće doći, jer je javni poziv trenutno poništen.

Do izbora izvođača radova za sada nije došlo, iako su po zadnjem pozivu bile zaprimljene tri ponude koje su zadovoljile uslove raspisanog javnog poziva.

Prvi poziv za izvođača radova Općina je objavila u drugom mjesecu 2016. godine.

U obrazloženju koje smo dobili od Općine, navedeno je, da procedura izbora izvođača za izgradnju podzemne garaže traje od februara ove godine. Razlozi su višekratno vraćanje na ponovni postupak od strane Ureda za žalbe koji ne uvažava čvrste argumente koje je Općina navela u odluci o izboru najpovoljnije ponude.

Inače, proces izbora najpovoljnijeg izvođača Općina je provela dva puta, a iz Ureda za žalbe su treći put vratili na ponovni postupak. S obzirom na postojeća zakonska rješenja, ovaj postupak se može odvijati u nedogled, a konačno rješenje nije izvjesno.

"Iz tog razloga pokušat će se naći druga rješenja kako projekat provesti do kraja, a koja bi mu dala punu ekonomsku opravdanost i maksimalno slijedila interese Općine Stari Grad", kazala je Almedina Porča iz press službe Općine Stari Grad.

Zaključak je donesen i na sjednici OV održanoj 30.11.2016. godine, kojim je stavljena van snage Odluka o realizaciji kapitalnog projekta Općine Stari Grad Sarajevo iz sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora koja je donesena 28.01.2016. godine.

"Na sjednici je naglašeno da to ni u kom slučaju ne znači odustajanje od projekta izgradnje garaža, već iznalaženje novih modela. U tom kontekstu usvojen je i zaključak kojim je Vijeće zadužilo načelnika Općine da ponudi nove modele finansiranja i izgradnje podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića", rekla je Porča.

Podsjećamo, parcela na kojoj se treba graditi garaža ima površinu od oko 3.500 kvadratnih metara, a planirano je da ima dvije etaže, ukupne korisne površina oko 5.000 kvadratnih metara, sa 155 parking mjesta. Korisna površina podzemne garaže na nivou -1 po projektu iznosi 2.467,30 m2, a na nivou -2 2.490,80 m2.

Prema planu koji je prezentiran još  2013. godine, nadzemni dio je zamišljen kao višenamjenski trg na kojem će se održavati javne manifestacije. Planirana je izgradnja parka sa zelenim površinama, dječijim igralištem i fontanom. Trg bi bio popločan i na njemu postavljena bina za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija, tokom čitave godine. 

Izvedbeni projekat izgradnje podzemne garaže uradila je firma Coning d.o.o. iz Sarajeva. A vrijednost projekta procjenjena je na oko šest miliona konvertibilnih maraka.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije