Potpisan ugovor za generalni remont jedine zeničke visoke peći

14.02.2017. 13:34 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor za generalni remont jedine zeničke visoke peći

Zenička kompanija ArcelorMittal potpisala je danas s holandskom kompanijom "Danieli Corus" ugovor za generalni remont visoke peći.

Zenička kompanija ArcelorMittal potpisala je danas s holandskom kompanijom "Danieli Corus" ugovor za generalni remont visoke peći u vrijednosti 38 miliona KM, kojim će se produžiti radni vijek ovog postrojenja.

"Ovaj projekt nije značajan samo za Zenicu nego i za Prijedor, gradove koji imaju dugu zajedničku prošlost u rudarstvu i proizvodnji čelika. Naš cilj je dugoročna održivost koju ćemo ostvariti uz realizaciju još mnogo projekata, stoga sam vrlo optimističan da ćemo u narednih pet godina Zenici i Bosni i Hercegovini vratiti zlatne dane proizvodnje čelika", kazao je generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair.

Treba istaći da je 'visoka peć broj 4' jedina visoka peć koja je i dalje u funkciji u kompaniji ArcelorMittal Zenica, a njena gradnja je završena 1979. godine i njen uobičajen radni vijek bez remonata je desetak do 12 godina. Ovo postrojenje nije bilo u funkciji gotovo 17 godina, kao posljedica ratnih dešavanja, nakon čega je aktivirano i radilo je 13 godina, a uprava kompanije ArcelorMittal Zenica odlučila je izvršiti generalni remont postrojenja visoke peći.

Nakon što se uradi ponovni ozid peći osigurat će se nesmetan rad postrojenja i u narednih 15 godina. Ovo je još jedan od pokazatelja koliko kompanija ArcelorMittal Zenica ulaže napora u održivost proizvodnje čelika u Zenici, usprkos velikim izazovima koji postoje u ovoj grani  industrije, i na taj način osiguravaju 3.100 direktnih i više od 10.000 indirektnih radnih mjesta.

Potpisivanju značajnog investicionog ugovora prisustvovali su generalni direktor kompanije "Danieli Corus" Peter Zonneveld, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, pomoćnik ministra u FMERI Marinko Bošnjak, kantonalni ministar za privredu Zlatko Jelić i drugi poslovni partneri i gosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije