Pozitivno mišljenje za investicioni grant za dionicu Svilaj-Odžak

20.09.2017. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Pozitivno mišljenje za investicioni grant za dionicu Svilaj-Odžak

Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH dala pozitivna mišljenja za nekoliko sporazuma.

Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dala je pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana 4 na Ugovor o finansiranju zaključen između BiH i Evropske investicione banke u decembru 2005. godine u Sarajevu i u Luksemburgu - Željeznice u BiH II.

Pozitivno mišljenje uz prijedlog Domu za davanje saglasnosti dato je i za Sporazum o investicionom grantu (Koridor 5c 'Izgradnja dionice autoputa Svilaj - Odžak') između BiH i Evropske investicione banke, te na amandman 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i JP Autoputevi RS-a u decembru 2013. godine u Banjoj Luci i u Sarajevu (Ugovor o finansiranju) za projekt autoputa Banja Luka - Doboj, saopćeno je iz PSBiH.

Izmjene sporazuma o grantu Globalnog fonda za okoliš (Projekt I. smanjenja okolišnog zagađenja Jadranskog mora) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji Agencije za implementaciju Globalnog fonda za okoliš, također su dobile pozitivno mišljenje Komisije, kao i Ugovor o zajmu (GrCF: Projekt vodovod Sarajevo) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Sporazum o zajmu (Zajam za razvojnu politiku javnih finansija) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj te Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za period od 2016. do 2019. godine dobili su pozitivno mišljenje.

Isto mišljenje je dobila i Međunarodne konvencije o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine.

Komisija je odgodila izjašnjavanje o Protokolu kojim se dopunjavaju i mijenjaju određene odredbe Sporazuma o zračnom prijevozu između Vlade Države Katar i Vijeća ministara BiH, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Usvojen je zaključak kojim Komisija od Ministarstva vanjskih poslova BiH zahtijeva analizu mogućih posljedica do kojih bi dovelo eventualno davanje saglasnosti za ratifikaciju navedenog Protokola.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je izjašnjavanje o Informaciji o sedmoj sjednici Odbora za dijasporu Narodne skupštine Republike Srbije, čiji je sačinilac Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Odgođena je rasprava o Izvještaju sa četvrtog samita predsjednika parlamenata država članica Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (PSUzM), Izvještaju sa 43. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije Luksemburg, zatim sa godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OSCE-a u Minsku u  julu 2017. i Pismu Odbora za vanjske poslove Velike nacionalne skupštine Republike Turske o pokušaju vojnog udara u Republici Turskoj, izvedenog 15. jula 2016. godine, saopćeno je iz PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije