Projekt izgradnje luksuznog medicinskog centra u Suhodolu prošao prvu fazu

10.07.2017. 10:25 / Izvor: Akta.ba

Savremeni klinički centar za područje Balkana gradit će se na lokaciji Suhodol, gdje se i nekada nalazila bolnica za plućne bolesti.

Projekt izgradnje luksuznog medicinskog centra - Medical Palace u Suhodolu, vrijedan 400 miliona dolara, uspješno je prošao prvu fazu.

Savremeni klinički centar za područje Balkana, kako ga najavljuju investitori, gradit će se na lokaciji Suhodol u općini Hadžići, gdje se nekada nalazila bolnica za plućne bolesti.

Južnokorejski i katarski investitori, koji su zainteresovani za gradnju medicinskog centra, angažovali su projektantsku kuću iz Londona za izradu idealnog projektantskog rješenja za ovaj objekat. Jedan od investitora navodno je i šeik H.H Sheikh Mohammed bin Saqr Al Qassimi koji je već ranije investirao u BiH kroz izgradnju zabavno-rekreativnog kompleksa Sunnyland.

Iz općine Hadžići za Akta.ba su kazali da se prvi dio aktivnosti odnosio na određivanje lokacije i određivanja uslova koje moraju ispuniti strane u ovom projektu, kako investitor tako i lokalna zajednica sa vladama, što su oni uspješno završili.

"Općina Hadžići je odmah ponudila lokaciju Suhodola, koja je jedinstvena oaza mira, za izgradnju jednog ovakvog objekta. Lokaciju je zadovoljila sve kriterije investitori za gradnju medicinskog centra. Negdje krajem 2016. godine investitori su od Službe za urbanizam općine Hadžići dobili ažurne geokatastarske podloge prema kojima bi se trebao raditi idejni projekat, a za koji su oni već angažovali projektante. Ono što sada očekujemo jeste povratne informacije od investitora", rekli su iz Općine.

U drugoj fazi, koja sad slijedi, općina Hadžići bi trebala dograditi infrastrukturu za Medical Palace, a to je izgradnja fekalnog kolektora i proširenje pristupnog puta, što općina već sprovodi krozu realizaciju lokalnog projekta izgradnje glavnog fekalnog kolektora za područje Tarčina.

Od Vlade KS, koja je jedan od potpisnika ovog sporazuma, do sada nismo dobili nikakvu informaciju u kojoj fazi je sprovedba njihovih aktivnosti po pitanju realizacije ovog projekta. Ono što je poznato jeste da se Zavodu za izgradnju KS po ovom pitanju još uvijek nije obratila općina ali ni Ministarstvo zdravstva KS i Vlada KS.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije