Puni intenzitet radova na obnovi trga ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

16.06.2017. 15:00 / Izvor: Fena

Idejni projekt obnove rađen je po skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta.

Obnova Trga "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta Sarajevo realizira se punim intenzitetom, a po završetku radova bit će vraćen estetski dignitet najstarijoj pozorišnoj kući u BiH osnovanoj u novembru 1919. godine, a svečano otvorenoj 1921. pod palicom tadašnjeg načelnika Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete Branislava Nušića.

Već godinama nakon rata u potpunosti ruinirani trg bacao je sjenu na izniman značaj Narodnog pozorišta kao središta kulturnih dešavanja, ali i centralnog urbanog prostora koji je posebno prometan i u fokusu pažnje tokom Sarajevo Film Festivala.

Idejni projekt obnove rađen je po skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta, a podrazumijeva popločavanje granitnim pločama cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića. Predviđeno je također postavljanje novih rasvjetnih tijela, klupa, oglasnih panoa koji će biti isključivo u funkciji Narodnog pozorišta, te hortikulturno uređenje zelenih površina na trgu.

Tehnički direktor "Unigradnje", izvođača radova, Amir Sabljica istaknuo je za Fenu da se trenutno izvode preostali betonski radovi zajedno s polaganjem instalacija. Počeli su kamenorezački radovi - polaganje ploča što se realizira planiranom dinamikom, a predviđeno je da sve bude završeno do početka Sarajevo Film Festivala.

Ploče su rađene od kamena granita iz Jablanice, pravougaonih dimenzija 120X40 cm, debljine 10 cm. Već je ugrađeno oko 500 metara kvadratnih, a Sabljica smatra da je spomenuti kamen dobar izbor i stogodišnje rješenje.

Granitne ploče će biti iskombinirane s paljenim kamenom, tipom glatkog kamena koji je uveden u svrhu razbijanja monotonije na velikoj površini trga. Na mjestu postojećeg neuređenog zelenila planirana je nova zona sa zelenilom i klupama, cijela pozicija u obliku slova "L" koja će biti urađena od betona s oblogom od istog kamena, a sve se ponavlja još jednom zrcalno na suprotnu stranu trga pored postojećih jarbola.

Sabljica ističe da su se na početku radova suočili s manjim operativnim problemima u vezi s pronalaženjem instalacija i izmještanjem jednog njihovog dijela, ali je sve sada riješeno.

"Sva oprema koja se odnosi na rasvjetna tijela i klupe je već poručena i bit će isporučena sredinom jula. Za hortikulturno uređenje smo već uzeli žardinjere, a najvjerovatnije da će u narednoj sedmici već biti posađene i biljke. Na trgu su predviđene četiri klupe, od kojih se dvije vezuju na žardinjere, a dvije su sa solarnim panelom", kazao je.

Projektom nije obuhvaćena obnova stepeništa na glavnom ulazu u pozorište, već će biti izvršene samo "sitne" popravke da bi se u osnovnoj mjeri zadržala njegova funkcija. Sabljica naglašava da obnova tog stepeništa iziskuje zahtjevniji pristup, jer je zgrada Narodnog pozorišta nacionalni spomenik i pod zaštitom je Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.

U okviru rekonstrukcije trga na mjestu taxi-štanda u ulici Branilaca Sarajeva bit će urađena izlivna traka i formirano ostrvo, na kojem će biti dva stupa rasvjete s reflektorima za osvjetljavanje pozorišta.

Općina Centar je za ovaj projekt izdvojila 1.141.802 KM. Glavni projekt je uradila projektantska kuća "Idea" d.o.o., a Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine dao je potrebnu saglasnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije