Razvoj turističkih kapaciteta: Deponiju pretvaraju u gradsko izletište

10.07.2017. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Razvoj turističkih kapaciteta: Deponiju pretvaraju u gradsko izletište

Ukupna vrijednost projekta je 110.000 KM,a za sada su za projekt osigurana sredstava od 16.000 KM.

Kajak kanu rafting klub 'UŠĆE' iz Šamca želi deponiju pretvoriti u gradsko izletište. Prema riječima Pere Đukića, predsjednika ovog kluba projekt "Razvoj turističkih kapaciteta ušća Bosne u Savu - Izgradnja izletišta "Ušće" 2015-2016" za cilj ima saniranje deponije nastale kao posljedica svibanjskih poplava 2014. godine, a koja se nalazi na lokalitetu ušća Bosne.

Sanacijom ove deponije planiraju dobiti se 0.5 hektara uređene površine na kojoj ovaj klub planira izgraditi gradsko izletište.

Projekat je podijeljen u tri faze. Ukupna vrijednost projekta je 110.000 KM. Za njegovu realizaciju trenutno imaju odobrena sredstva od strane Ministarstva trgovine i turizma RS u iznosu od 16.000 KM koja pokrivaju prvu fazu projekta, za koju je već raspisan javni poziv, a koja se odnosi na uređenje parcele, niveliranje terena i ostale pripremne zemljane radove.

''Druga faza projekta predviđa hortikulturno uređenje izletišta, elektro i vodo instalacije, izgradnju 8 nadstrešnica sa stolovima i klupama, kao i mjestima za roštilj'', kaže Đukić za Akta.ba.

Dodaje da je u drugoj fazi projekta planirano izvođenje betonskog platoa koji bi služio kao ljetna pozornica. Pored toga, predviđena je izgradnja dječijeg i odbojkaškog igrališta, kao i postavljanje rasvjete.  Trećom fazom projekta je obuhvaćena izgradnja tuševa, mokrog čvora i montažnog objekta - sojenice koja bi služila kao ugostiteljski objekat.

Što se tiče prve faze radovi, kako saznajemo, počinju nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača koji će biti izabran nakon procedure javne nabavke koja traje do 14.7.2017. do 11:00 časova. Okončanje radova prve faze projekta se očekuje do kraja kolovoza/augusta 2017. godine.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije