Rekonstrukcija vodovodne mreže u KS čeka saglasnost Parlamenta FBiH

10.07.2017. 10:28 / Izvor: Oslobođenje
Rekonstrukcija vodovodne mreže u KS čeka saglasnost Parlamenta FBiH

Rekonstrukcija vodovodne mreže u KS-u trebala bi da krene nakon dobijanja saglasnosti Parlamenta FBiH, jer će tek tada biti operativan kredit od EBRD-a.

Rekonstrukcija vodovodne mreže u KS-u trebala bi da krene nakon dobijanja saglasnosti Parlamenta FBiH, jer će tek tada biti operativan kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kazao je ovo Elmedin Konaković, premijer KS-a, te izrazio nadu da će ova komplikovana administrativna procedura biti završena do kraja građevinske sezone kako bi radovi započeli prije snježnih padavina.

CIJEVI

„Nadamo se da ćemo u toku ove godine početi povlačiti sredstva iz prve transe kredita od 10 miliona eura. Međutim, nismo čekali da nam to bude jedini način rekonstrukcije mreže. Obezbijedili smo za početak više od pet miliona KM svojih budžetskih sredstava i sredstava iz vodnih naknada, tako da su i te pare spremne za realizaciju ovog projekta“, rekao je Konaković.

Prema njegovim riječima, već je krenula i detekcija cjelokupne mreže, odnosno ozbiljna analiza stanja vodovodnih cijevi.

„To nam pokazuje koje su dionice prioritet za radove. Već imamo i prva mjerenja na zonama koje pokazuju nužnost izmjene pojedinih dijelova vodovodne mreže. Prema mformacijakoje smo dobili od ViK-a, najkritičniji su centralni dijelovi grada, Crni Vrh, Skenderija, Betanija... Nakon dobijanja kreditih sredstava, intenzivnije ćemo krenuti u obnovu tih najkritičnijih područja“, naveo je premijer.

PUMPE

KJKP Vodovod i kanalizacija je, kako ističe, također krenuo u nabavku pumpi i agregata, koji su inače stari više od 50 godina na nekoliko mjesta, a rok im je 15 godina. Dodaje da će se postavljanjem novih pumpi uveliko uštedjeti struja.

„Bilo je i još nekih manjih zahvata i ugradnji pumpi zahvaljujući kojima smo dobili nove količine vode pa se može primijetiti daje zadnjih nekoliko mjeseci stanje vodosnabdijevanja bolje nego što je to do sada bilo. Ali, i to je daleko od zadovoljavajućeg stanja“, tvrdi Konaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije