RS za rekonstrukciju kasarne u Zalužanima uzima kredit od 6,5 miliona KM

Investicije / PROJEKTI

RS za rekonstrukciju kasarne u Zalužanima uzima kredit od 6,5 miliona KM

11.07.2017. 11:58 / Izvor:

Republika Srpska (RS) zadužit će se za 6,5 miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, saznaje Akta.ba.

Ministarstvo finansija RS je već pokrenulo otvoreni postupak za nabavku napovoljnijih kreditnih sredstava, a u skladu sa Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske od 05.04.2017. godine, o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za realizaciju Projekta sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa kasarne "Krajiških brigada" Zalužani.

Kako je ranije objavljeno, kreditna sredstva namijenjena su za izgradnju tri nova objekta, sanaciju i adaptaciju deset postojećih objekata, rekonstrukciju još dva postojeća objekta i vanjsko uređenje kompleksa.

Kako se navodi se u tenderskoj dokumentaciji, za te poslove Vlada RS-a tražit će zajam od domaćih finansijskih institucija, uz uslov da kredit bude s rokom otplate do 6 godina, period odgode plaćanja od tri godine, a uračunat u rok otplate, visina kamatne stope do 4,00 % uz polugodišnju otplatu iznosi oko 1.240.000,00 KM, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, projekt podrazumijeva izgradnju tri nova objekta: portirnicu, magacin oružja i objekat za smještaj pasa. Predviđena je sanacija i adaptacija deset postojećih objekata, a to podrazumijeva: upravnu zgradu, četiri objekta za smještaj policije, dva magacina, ambulantu, klub i pomoćne objekte. Za dva objekta je predviđena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija i to za kuhinju sa trpezarijom i objekat za smještaj. Pored navedenog, cijeli kompleks zahtijeva vanjsko uređenje, koje podrazumijeva izradu geodetske podloge, situacionog i nivelacionog plana, saobraćajno rješenje, hidrotehničko rješenje i toplifikaciju kompleksa.

Cilj projekta je, kako se tvrdi, obezbjeđenje uslova da Ministarstvo unutrašnjih poslova, sa svojim organizacionim jedinicama, u narednom periodu, "još efikasnije obavlja poslove iz svoje nadležnosti, a prije svega operativno-stručne poslove, koji se odnose na zaštitu od ugrožavanja Ustavom uređenog poretka i ugrožavanja bezbjednosti RS-a, zaštitu života i ličnosti, bezbjednosti građana, poslova u oblasti kriminaliteta, obezbjeđenja javnog reda i mira, zaštite od požara, prevoza opasnih materija, školovanje, stručno usavršavanje, osposobljavanje i obuku pripadnika Ministarstva, kao i druge poslove utvrđene zakonom".

Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 24.8.2017. godine.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije