Suzlon Wind Energy gradi VE na Ivan Sedlu i zapošljava domaću radnu snagu

08.07.2017. 09:29 / Izvor: Akta.ba
Suzlon Wind Energy gradi VE na Ivan Sedlu i zapošljava domaću radnu snagu

Buduća vjetroelektrana će se nalaziti na lokalitetu Ivan Sedlo,odnosno na granici Bosne i Hercegovine.

Suzlon Wind Energy je pred dobijanjem koncesije za izgradnju vjetroelektrane na Ivan Sedlu, koju je već ranije Vlada Kantona Sarajevo proglasila od javnog interesa za Kanton.

Samir Džaferbegović, direktor Suzlon Wind Energy za Balkan kaže kako koncesiju očekuje za mjesec dana, te je ostalo da se dogovore oko koncesione naknade.

"Od ostale dokumentacije kompanija je već pribavila saglasnost Općine Hadžići na čijem području će se i graditi ova vjetroelektrana. Okolinska dozvola je ranije pribavljena, međutim ona je istekla, ali će biti obnovljena", kaže Džaferbegović, navodeći kako slijedi pribavljanje urbanističke dozvole, Studije i dozvola za priključak na mrežu, potom Glavnog projekta i građevinske dozvole.

Za kompaniju čije se glavno sjedište nalazi u Indiji i koja posluje u 15 zemalja svijeta, šest kontinenata, zapošljava 8.000 ljudi i koja je do sada izgradila 18 GW vjetrenjača u svijetu, finansiranje projekta u BiH nije upitno.

Novca ima za sve faze, od same izrade do puštanja vjetroelektrane u rad, te ukoliko nadležna administracija bude pratila investitora očekivanja su da će izgradnja početi za godinu dana.

Buduća VE, Džaferbegović kaže će se nalaziti na lokalitetu Ivan Sedlo, tačno na granici Bosne i Hercegovine, na grebenu koji podsjeća na sedlo.

"Izabrali smo 12 pozicija za naše vjetrenače koje su jačine po 2,1 MW. Ukupna investicija je 60 miliona KM", navodi Džaferbegović, dodajući kako će realizacijom ovog projekta doći do otvaranja novih radnih mjesta.

Zapošljavanje će se odvijati u tri faze. U trenutnoj fazi zaposlen je direktor i angažovan projektantski biro, oko 50-60 ljudi. Potom slijedi angažovanje građevinskih i elektro firmi koji će raditi na samom projektu, gdje bi trebalo biti uposleno oko 100 ljudi. Kada projekat bude završen posao će dobiti deset ljudi.

Ono što je najbitnije, podcrtava Džaferbegović je da će realizacija kompletnog projekta biti povjerena isključivo firmama iz Bosne i Hercegovine.

Za razliku od mnogih drugih investitora koji često nailaze na probleme pri pribavljanju odobrenja, kako od općinskog tako do državnog nivoa, u Suzlonu imaju samo riječi hvale.

Džaferbegović kaže kako je veliku podršku dobio od Muharema Šabića, ministra privrede u Vladi KS, Elmedina Konakovića, premijera Kantona Sarajevo i Hamda Ejubovića, načelnika Općine Hadžići koji je pokazao kakav partner treba da bude lokalna zajednica u projektima koji se rade u BiH.

Podsjećamo, Akta.ba portal je već ranije najavljivao ovaj projekat.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije