Švedska finansira milionske projekte u Trebinju

03.02.2017. 13:00 / Izvor: Akta.ba
Švedska finansira milionske projekte u Trebinju

Ovo je zaključeno nakon sastanka švedskog ambasadora u BiH Andersa Hagelberga sa predstavnicima trebinjske lokalne uprave.

Ambasada Švedske pruža punu podršku raznim projektima na području grada Trebinja, a to će nastaviti i u budućnosti, kako bi stanovnicima ove regije život učinili boljim i pomogli BiH na putu ka evropskim integracijama.

Ovo je zaključeno nakon sastanka švedskog ambasadora u BiH Andersa Hagelberga sa predstavnicima trebinjske lokalne uprave na čelu sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem koji su ga upoznali sa dinamikom provođenja projekata Ambasade Švedske u Trebinju.

"Moram da se zahvalim na donaciji od milion evra Ambasade Švedske za izradu prečistača otpadnih i kanalizacionih voda na području grada Trebinja. Tenderska procedura je u toku i očekujemo da ćemo do kraja mjeseca zaključiti ugovor sa odabranim izvođačem radova", istakao je Petrović, dodajući da Ambasada Švedske ima puno razumjevanje za razvoj poljoprivrede i turizma na području grada Trebinja.

"Grad Trebinje će dobiti adekvatan prostor u projektu ‘Farma II’, koji je projekat Švedske ambasade i USAID. Ambasada Švedske pomaže projekat izrade zemljišne knjige i adekvatne baze podataka u softveru koje će sutra biti prezentovano u područnom centru Geodetske uprave Trebinje, koje će nam pomoći prvenstveno za naplatu poreza na nepokretnosti, komunalnih taksi i rješavanje imovinskih problema. Svi ovi projekti pružaju podršku u novim investicijama grada Trebinja, razvoju privatnog sektora, ali i smanjenju nezaposlenosti", naveo je Petrović.

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg napomenuo je da Švedska dugi niz godina podržava BiH, kako na državnom i entitetskom, tako i na nivou lokalnih samouprava.

"Najvažniji projekat koji podržavamo u Trebinju je rekonstrukcija sistema za vodosnabdjevanje, ali i mnoge druge projekte: ‘Farma 2’ gdje se podržava sektor poljoprivrede, radimo na geodetskom projektu zemljišnog uređenja, kao i sa lokalnim samoupravama kada je u pitanju organizacija i menadžment rada. Želimo da učinimo život boljim stanovnicima ove države, a naš konačni cilj je da podržimo BiH u procesu evropskih integracija", zaključio je Hagelberg.

On je istakao da je to sve u svrhu boljeg života stanovnika BiH, ali to ima veze i sa podrškom BiH u procesu evropskih integracija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije