Toplifikacija užeg gradskog jezgra Živinica

04.01.2016. 14:35 / Izvor: Akta.ba

U toku su radovi na izgradnji sekundarne vrelovodne mreže užeg gradskog jezgra “Riba”, a koja će se, prema potpisanom Sporazumu između općinskog načelnika i direktora Elektroprivrede BiH, priključiti na magistralni vrelovod iz TE Tuzla.

U toku su radovi na izgradnji sekundarne vrelovodne mreže užeg gradskog jezgra  “Riba”, a koja će se, prema potpisanom Sporazumu između općinskog načelnika i direktora Elektroprivrede BiH, priključiti na magistralni vrelovod iz TE Tuzla. Dužina vrelovoda je 12 km, a isti će proći kroz naselja Husino i Ljubače, što perspektivno otvara mogućnost toplifikacije i ovih prigradskih naselja. Prema potpisanom Sporazumu predviđeno je da se projekat realizuje u naredne tri godine.

Na ovaj način Elektroprivreda BiH podiže stepen efikasnosti TE Tuzla, jer iz jednog energetskog izvora (uglja) generira električnu i toplotnu energiju (kogeneracija). Toplotna energija se pomoću vrelovoda šalje u sisteme daljinskog grijanja Tuzle, Lukavca i napokon Živinica. S druge strane, smanjuje se stepen emisije stakleničkog plina CO2 kao posljedica efikasnijeg korištenja energije uglja i gašenja velikog broja individualnih kotlovnica, ali i istovremeno sprovode Direktive EU o promicanju kogeneracije i energetske učinkovitosti.

Glavnim projektom toplifikacije Živinica je definiran toplotni konzum sistema od 68,25 MWt, kao i obezbjeđivanje dodatnih 10 MWt za grijanje naselja Husino i Ljubače.

Sekundarna vrelovodna mreža užeg jezgra Živinica se izvodi predizoliranim cijevima sa direktnim polaganjem u rovove, a sastoji se od 43 sistema, odnosno 43 toplotne podstanice snage od 250 kW do 2500 kW. Toplotne podstanice su projektovane za temperaturne režime: primar: 150/75°C, sekundar: 90/70°C .

Postojeće kotlovnice u gradu će biti zamijenjene novim toplotnim podstanicama, čiji će kapacitet odgovarati stvarno priključenom konzumu, a ne kapacitetu sadašnjih kotlova. Za nove objekte koji nemaju kotlovnice predviđene su podstanice snage od 1 do 1,5 MW.

Realizacijom projekta toplifikacije grada Živinica podiže se nivo kvaliteta života i rada u gradu, koji je opterećen velikim brojem kotlovnica. Posebno mjesto ima činjenica da će se svi javni objekti: Općina, Mješovita srednja škola, Gimnazija, Prva i Druga osnovna škola, Dom zdravlja, BKC, Dvorana, Dječije obdanište, Općinski sud i dr. sa velikom sigurnošću priključiti na sistem daljinskog grijanja, što će značajno doprinijeti smanjenju zagađenja, ali i smanjiti troškove grijanja zbog trenutne neefikasnosti postojećih kotlova.

Uzimajući u obzir činjenicu da veliki broj novoinstaliranih kotlovnica koristi biomasu kao pogonski energent, jasno je da dolazi do podizanja nivoa svijesti građana o potrebi održivog razvoja. Također, toplifikacija će omogućiti angažiranje domaće radne snage i pameti, kao i omogućiti dodatni razvoj privrednih djelatnosti općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije