Traže izvođača radova: Počinje obnova spomenika u Dolini heroja

26.09.2017. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Traže izvođača radova: Počinje obnova spomenika u Dolini heroja  

Centralni istorijski spomenik u Dolini heroja na Tjentištu kod Foče konačno će biti obnovljen nakon 46 godina od izgradnje.

Centralni istorijski spomenik u Dolini heroja na Tjentištu kod Foče konačno će biti obnovljen nakon 46 godina od izgradnje.

Spomenik je rad akademskog kipara Miodraga Živkovića, a otkriven je 1971. godine.

JU Nacionalni park Sutjeska kako saznaje poslovni portal Akta.ba je u cilju obnove raspisao tender za izbor  izvođača radova na rekonstrukciji i sanaciji centralnog istorijskog spomenika.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 45.000 KM, a ponude se mogu slati do 4. oktobar 2017. godine.

Dolina heroja je memorijalni spomenik posvećen bitci na Sutjesci koja se odigrala 1943. godine. Spomenik zadivljuje svojom masivnošću i vanjskim izgledom. Sastoji se od dvije kamene gromade izgrađene od bjelog cementa visine 19 m koje simbolišu surovi prostor na kojem se bitka odigrala ostavljajući iza sebe duboke kanjone rijeka i težeći ka sniježnim vrhovima planina ka izlazu u pobjedu. Kraci na spomeniku simbolišu taj prodor, a prostor između je simbolika slobodnog prostora unutar jedinica koje su sa sobom spašavale ranjenike i nemoćne.

Kroz prostor između dvije gromade nastavljaju se stepenice do visokog amfiteatralnog oblika sve do mermernih traka na kojima su ispisana imena 16 udarnih brigada, ime centalne bolnice i Vrhovnog štaba. Sa donje strane spomenika je spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3301 borac od 7860 poginulih u toku pete neprijateljske ofanzive, a dalje vode dvije staze u obliku violine ka magistralnom putu Beograd –Dubrovnik.

Koliko vrijednost ima ovaj spomenik dokazuje i činjenica da je od strane američkog časopisa "Gear patrol" svrstan kao najatraktivniji dio trase "Via Dinarika", među 25 najboljih svjetskih destinacija koje treba posjetiti u 2017. godini.

Sutjeska je tako "stala uz rame" sa Havajima, Los Anđelesom, Madridom, Deltom Okavanga u Africi, te prestižnim destinacijama u Rusiji, Čileu, Butanu, Tajlandu, Japanu i drugim zemljama svijeta.

Najstariji nacionalni park u BiH upoređen je sa Josemitima u Kaliforniji, jednim od najposjećenijih parkova u SAD.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije