Traži se najbolje rješenje za održavanje prečistača u Butilama

17.07.2017. 12:56 / Izvor: Akta.ba
Traži se najbolje rješenje za održavanje prečistača u Butilama

Projekt vrijedan više od 25 miliona eura,  okončan je u maju mjesecu ove godine, finansiran je nepovratnim sredstvima EU kroz IPA fondove.

O završetku implementacije Projekta za tretman otpadnih voda u Sarajevu, odnosno ponovnom stavljanju u funkciju prečistača  u Butilama, njegovoj ocjeni i pitanjima njegovog daljeg finansiranja  danas su  premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, te ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić i finansija Jasmin Halebić razgovarali sa Timom misije Svjetske banke, kao jednim od finansijera ovog Projekta.

Projekt vrijedan više od 25 miliona eura,  okončan je u maju mjesecu ove godine, finansiran je nepovratnim sredstvima EU kroz IPA fondove u vrijednosti od 13 miliona eura, sredstvima zajma Svjetske banke i sredstvima Budžeta Kantona Sarajevo.

Saradnju sa predstavnicima vlasti i komunalnim preduzećem VIK, Iyan Rammal i Alexander Danilenko, iz Tima Svjetske banke, ocjenjuju kao dobru i djelotvornu te podsjećaju da je sada, nakon ulaganja, potrebno uspostaviti strukturno rješenje adekvatnog održavanja ovog postrojenja.

Kako su naglasili premijer Konaković i prisutni ministri, odgovor na ovo pitanje će se tražiti kroz sveobuhvatno  rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo:

"Od 75 posto gubitaka u vodosnabdijevanju procjenjujemo da barem jednu trećinu od toga generiraju milionske krađe kroz nelegalne priključke na vodovodnoj mreži. Sa  rješavanjem tog problema, uz opsežne radove na samoj mreži, stabilizaciju stanja očekujemo sredinom naredne godine. Tek tada možemo razmišljati o ekonomskom pristupu  u radu Vodovoda, o modelima tarifiranja, cijeni odvodnje otpadnih voda i slično", istakao je premijer Konaković.

Pitanja još uvijek neuklonjene stare opreme i željeza sa ovog lokaliteta kao i pitanje dugoročnog odlaganja i zbrinjavanja mulja  ostaju i dalje otvorena. Obje strane iskazale su interes i spremnost da  nastave  saradnju  u rješavanju tretiranja mulja i  mogućnosti njegovog korištenja. Takođe, iz Tima Svjetske banke iskazali su spremnost i za uključivanje u tretiranje procjednih voda na deponiji Smiljevići kao i upravaljanje čvrstim otpadom.

“Projekt prečistača na Butilama utiče, ne samo na kvalitet života ovdje nego i regiona. Mi ćemo učiniti sve da obezbijedimo njegovo nesmetano funkcionisanje, a u Svjetskoj banci, sa kojom uspješno sarađujemo i na drugim projektima, vidimo dugoročnog partnera", poručio  je premijer Konaković sa današnjeg sastanka sa Timom misije Svjetske banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije