Trebevićka žičara bit će u funkciji do kraja 2017. godine

10.03.2017. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Trebevićka žičara bit će u funkciji do kraja 2017. godine

Pored žičare u planu je izgradnja hotela na mjestu nekadašnjeg hotela Vidikovac, kod dolazne stanice.

Iako je bivša uprava Grada Sarajeva najavljivala kako će već 6. aprila ove godine Trebevićka žičara biti u funkciji kao svojevrstan poklon gradu na njegov dan, očigledno je da ti rokovi neće biti ispoštovani, jer novi radovi još uvijek nisu počeli.

Iz ureda Grada Sarajeva za Akta.ba su kazali kako će njena izgradnja biti završena do kraja 2017. godine i da sve pripreme vezane za izgradnju nove Trebevićke žičare teku planiranom dinamikom.

"Rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, čime je Grad Sarajevo i formalno i stvarno stekao pravo da gradi žičaru, pristupili smo realizaciji ovog značajnog projekta. Sa građevinskom sezonom trebaju da se i intenzivirati aktivnosti na izgradnji žičare i objekata oko nje. Rokovi koji su definisani ugovorom moraju se ispoštovati pa ćemo tako i postupati. Početkom nove građevinske sezone pristupit će se izgradnji polazne i dolazne stanice, temeljenju stubova, te isporuci i montaži opreme žičare od strane italijanske firme Leitner", rekli su iz press službe Grada Sarajeva.

Cijeli projekt koštat će oko 15 miliona KM.

Podsjećamo, u 2016. godini, sredstvima Grada, srušena je devastirana dolazna-gornja, polazna-donja stanica, te nekadašnji restoran Vidikovac. Završen je i glavni projekat polazne i dolazne stanice, koji je uradio IPSA institut prema idejnom projektu arhitekte Mufida Garibije a Italijanska firma Leitner koja je na međunarodnom tender, koji je Grad Sarajevo proveo, izabrana kao najpovoljniji ponuđač opreme za Trebevićku žičaru, uradila je glavni projekat o isporuci opreme, montaži i puštanju u pogon žičare.

Trenutno je u toku proizvodnja opreme za Trebevićku žičaru.

Pored žičare u planu je izgradnja hotela na mjestu nekadašnjeg hotela Vidikovac, kod dolazne stanice, manjeg restoran, a kod polazne stanice bit će izgrađen cafe bar i samoposluga.

Projekt Revitalizacije trebevićke žičare utvrđen kao projekt od javnog značaja za Kanton Sarajevo.

"Trebevićka žičara je objekt od društvenog značaja i procijenjeno je da će se njenom revitalizacijom obezbijediti pozitivni društveno-ekonomski efekti koji će doprinijeti i ubrzanju ekonomskog razvoja Grada i Kantona Sarajevo", kazali su.

Stara Trebevićka žičara otvorena je 1959. godine. Njena dužina bila je oko 2.200 metara, a vožnja je trajala 12 minuta. U 50-ak kabina moglo je biti prevezeno najmanje 800 izletnika u sat vremena.

Nova Trebevićka žičara će biti sačinjena od 33 moderne gondole sa po deset mjesta, a kapacitet žičare bit će 1.200 putnika na sat. Put na Trebević trajat će nešto više od sedam minuta. Bit će to najmodernija oprema i ekološki prihvatljiva, a panoramske gondole će se moći koristiti 24 sata. Boje gondola bit će u pet olimpijskih boja: plava, zelena, crvena, žuta i crna koje, kako kažu oslikavaju i multietničnost grada Sarajeva.

Italijanska firma Leitner gradila je žičare u mnogim svjetskim gradovima uključujući Inzbruk, a predstavnici Leitnera su izrazili veliko zadovoljstvo što će u svoje reference dodati i Sarajevo.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije