Turci žele pomoći obnovu Bijele tabije

10.03.2017. 11:44 / Izvor: Akta.ba
Turci žele pomoći obnovu Bijele tabije

Nakon prijema u Vijećnici, delegacija Istanbula je u pratnji gradonačelnika Skake obišla Bijelu tabiju.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je višečlanu delegaciju Grada Istanbula, predvođenu Ismailom Hakkijem Turuncijem, savjetnikom gradonačelnika. Razgovarano je o konkretnoj podršci ovog poobratimskog grada Sarajevu u oblasti vodosnabdjevanja, odvoza i recikliranja smeća, te pomoći ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Nakon prijema u Vijećnici, delegacija Istanbula je u pratnji gradonačelnika Skake obišla Bijelu tabiju, s obzirom da je gradska vlast Istanbula tokom posjete gradonačelnika Kadira Topbasa Sarajevu u septembru prošle godine iskazala spremnost da pomogne obnovu ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika.

Predstavnici Grada Istanbula ponijeli su idejni projekat Bijele tabije, te predložili da ekipa eksperata iz Sarajeva posjeti Istanbul kako bi razradili akcioni plan za restauraciju ovog kompleksa.

Delegacija Istanbula je ovom prilikom obišla i Medicinske asocijacije „BIMA“. obećala je pružiti pomoć za obnovui prostora ovog udruženja u ulici Bakarevića br.4, koja već 20 godina, pruža besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama – povratnicima u BiH.

"Prostor koji je potrebno opremiti, bi sadržavao tri polivalentne ambulante za djecu, žene i internističke preglede, te ambulatnu za operativne zahvate, laboratoriju i apoteku“, istakao je predsjednik ove asocijacije prof.dr. Faris Fočo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije