Tuzla dobila najmoderniju autobusku stanicu u BiH

21.04.2017. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Tuzla dobila najmoderniju autobusku stanicu u BiH

Nakon šest mjeseci radova na rekonstrukciji i investicije od milion KM jučer je svečano otvorena modernizovana Autobusna stanica Tuzla.

Nakon šest mjeseci radova na rekonstrukciji i investicije od milion KM jučer je svečano otvorena modernizovana Autobusna stanica Tuzla sa novim popratnim sadržajima koji će biti dostupni putnicima, prenosi Tuzlanski.ba.

Prema riječima generalnog direktora dioničarskog društva Transturist Tuzla Nedžada Siočića sredstva za modernizaciju stanice osigurana su putem kredita i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Glavna autobusna stanica u Tuzli čije usluge godišnje koristi oko 500.000 osoba osim rekonstrukcije uvela je i niz noviteta po čemu će biti jedinstvena u Bosni i Hercegovini.

"Pored novčanih sredstava uložili smo i puno truda kako bi obezbijedili bolje uslove putnicima ali i našim uposlenicima. Tako je čitava stanica pokrivena video-nadzorom i protupožarnim sistemom. Postavljeni su monitori sa informacijama o odlascima i dolascima autobusa, omogućena je on-line prodaja karti i omogućeno kartično plaćanje",  kazao je u izjavi za medije direktor Transturista Nedžad Siočić.

Svim korisnicima bit će omogućen besplatan pristup internetu. Uskoro se očekuje i aktiviranje on-line prodaje karata u samom autobusu, a čak će biti dostupna i mogućnost kupovine za više vezanih relacija.

Također, promijenjen je i sistem prodaje karata koji podrazumijeva novi, savremeni softver direktno povezan s automatom za prodaju.

U sklopu autobusne stanice naći će se i dosta popratnog sadržaja poput frizerskog salona, cafe bara, fast food-a, mjenjačnice, rent a car-a, turističke agencije i restorana koji je također planiran.

Autobusna stanica u Tuzli bit će posebna i po tome što će stvarati uštete na sistemu grijanja pa su pored daljinskog sistema grijanja ugrađene i toplotne pumpe, a u planu je i proizvodnja dodatne energije putem solarnih panela.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić nakon svečanog presijecanja vrpce za medije je kazao kako je modernizovana autobusna stanica u Tuzli od velikog značaja za čitav Tuzlanski kanton.

"Vlada TK pozdravlja i podržava svaki pozitivni pomak i siguno da nam je nešto ovako trebalo uzmemo li u obzir činjenicu koliko putnika svakodnevno koristi usluge autobusne stanice. Tuzlanski kanton bilježi sve veći broj turista tako da se mora konstatovati kako ovo mnogo znači za naš kanton. Treba istaći da Trans Turist ima svoje jedinice, a to su prevoz putnika, turistička agencija, kao i međunarodni prevoz na više destinacija kao što su Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Švicarska… U svakom slučaju, ovo treba našem kantonu, ali i FBiH", izjavio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Autobuska stanica u Tuzli izgrađena je davne 1969. godine, a jedinu rekonstrukciju manjeg obima pretrpjela je 1990. godine. Trans Turist Tuzla zapošljava 110 radnika i ima 111 dioničara i sav je kapital privatni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije