U blizini KCUS-a u planu izgradnja kružnog toka i Doma za penzionere

21.07.2017. 09:29 / Izvor: Akta.ba
U blizini KCUS-a u planu izgradnja kružnog toka i Doma za penzionere

Na sastanku se razgovaralo o mogućoj saradnji na realizaciji projekata od značaja kako za KCUS, tako i za Općinu Centar.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetio je jučer sa saradnicima i vijećnicima Sonjom Akšamijom i Velijom Katicom Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je održan sastanak sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović i njenim saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućoj saradnji na realizaciji projekata od značaja kako za KCUS, tako i za Općinu Centar.

Direktorica Izetbegović upoznala je načelnika o projektima koje KCUS namjerava realizirati u narednom periodu.

"Planiramo započeti proces rušenja stare zgrade ORL, izgradnju sadržaja potrebnih Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kao što su parking lokacije i restoranski prostor za uposlene i pacijente. Veliki problem nam stvaraju gužve u vrijeme posjeta, stoga je neophodno posjetiocima obezbijediti parking prostore jer vozilima blokiraju ulaze ne samo u KCUS, već i saobraćajnice oko KCUS. Problem saobraćajnice je izrazit na ulazu u Kliniku urgentne medicine, što ometa pristup vozilima Hitne pomoći.  Zainteresirani smo za saradnju i sigurno je da zajedno možemo realizirati mnogo projekata od interesa za naše građane", istakla je Izetbegović, te dodala da Kanton Sarajevo ima i problem nedostatka hospisa za pacijente zadnje životne dobi, odnosno teško oboljele pacijente te da u narednom periodu treba posvetiti pažnju ovom projektu.

Načelnik Ajnadžić je kazao da će Općina pružiti svu pomoć i podršku kako bi se poboljšali uvjeti liječenja i boravka pacijenata u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Općina Centar će shodno finansijskim mogućnostima podržati projekte KCUS, jer svi mi ćemo jednog dana trebati medicinsku pomoć i njegu. Poboljšanje uvjeta liječenja pacijenata i stvaranje što boljeg ambijenta za boravak pacijenata nije projekt jedne ustanove ili općine, već projekt za sve nas. Ono što u ovom trenutku predstavlja za nas prioritet kada je u pitanju naša međusobna saradnja jeste izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Bolnička, Zaima Šarca, Asima Ferhatovića i Safeta Pašalića za šta je potrebno da izuzmemo zemljišta iz posjeda vlasnika - Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a spremni smo obeštetiti KCUS. Također, zainteresirani smo za izgradnju Doma za penzionere, odnosno objekta za trajni boravak lica starije životne dobi, u Ulici Zaima Šarca koji je u vlasništvu KCUS-a", istakao je Ajnadžić. 

Direktorica Izetbegović kazala je da je KCUS spreman ustupiti zemljište Općini Centar za izgradnju kružnog toka, a da bi eventualno zauzvrat Općina mogla pomoći u adaptaciji Klinike za dermatologiju.

"Izgradnja kružnog toka na lokaciji nedaleko od Klinike za kožne i venerične bolesti je projekt od javnog interesa prvenstveno za građane općine Centar kao i za sve ostale građane. Kada je u pitanju izgradnja Doma za penzionere, apsolutno podržavamo tu ideju jer zaista postoji realna potreba za izgradnjom takvih domova", dodala je Izetbegović.

Nakon održanog sastanka delegacije Općine Centar i KCUS obišli su lokaciju na kojoj Općina Centar planira izgradnju kružnog toka kao i Doma za penzionere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije