**********me="robots" content="index, follow, noodp, noydir, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1" /> U planu rekonstrukcija zgrade Umjetničke galerije BiH - Akta.ba

U planu rekonstrukcija zgrade Umjetničke galerije BiH

29.05.2017. 08:37 / Izvor: Oslobođenje
U planu rekonstrukcija zgrade Umjetničke galerije BiH

Sada su u fazi traženja urbanističke saglasnosti od Općine Stari Grad i onda dalje ide razrada projekta i potraga za novcem.

Umjetnička galerija BiH u svaku narednu godinu ulazi s više ambicija nego u prethodnu, kaže njen direktor Strajo Krsmanović, pojašnjavajući da je to njihov način da održe kondiciju i prežive godinu. S velikim željama i ambicijama ušli su i u ovu, svjesni činjenice “da status i ove godine sigurno neće biti riješen. To je već izvjesno da ćemo na kraju i 2017. raditi onako kako smo i posljednje tri-četiri, dakle, od štapa i kanapa, odnosno od projekata”.

Tri dvorane

U UGBiH posjetiteljima je na dispoziciji izložba Milomira Kovačevića Strašnog, koji uvijek obilježi ovaj period u Sarajevu. U suradnji s British Councilom planirana je i velika izložba savremenog britanskog umjetnika Graysona Perrya, koja će biti postavljena u julu mjesecu. Tu je i stalna postavka “Oprostorena intima”, kao i naredni sadržaji u vidu nekoliko individualnih izložbi.

"Opet negdje s jeseni bi trebao Franjo Likar imati veliku izložbu. Imamo i određenu kadrovsku konsolidaciju, uposlili smo tri nova uposlenika, dva kustosa i jedno tehničko lice, tako da smo i tu malo stabilizovani jer smo radili na ivici potreba”, navodi Krsmanović dio već ostvarenog u ovoj godini, među kojima je i “ono što je najambicioznije - rekonstrukcija ili restauracija zgrade u kojoj djelujemo."

A UGBiH djeluje u zgradi u Ulici Zelenih beretki 8 “koja je bila robna kuća od prije Prvog svjetskog rata i koja je, osim što ima dobru lokaciju i određen broj kvadrata, po svemu drugom nefunkcionalna za našu djelatnost.

Mi smo napravili idejni projekat za temeljitu restauraciju, po kojoj bi bila sačuvana samo fasada, historijski vrijedna i zaštićena, gdje bismo u istom gabaritu bez velikih proširenja, izlazaka van toga gabarita, dobili oko 2.500 kvadrata funkcionalnog prostora sa tri izlagačke dvorane, sa teretnim i liftom za posjetioce i sa ostalim pratećim sadržajem, sa bibliotekom, čitaonicom, kancelarijskim prostorom, depoom za naš fundus”, ističe direktor UGBiH, te dodaje da su sada u fazi traženja urbanističke saglasnosti od Općine Stari Grad i onda dalje ide razrada projekta i potraga za novcem, “što je u ovoj zemlji uvijek najznačajnije”.

Idejni projekt radio je Institut za arhitekturu i urbanizam Arhitektonskog fakulteta s prof. Adnanom Pašićem na čelu.

Pored vidljive strane njihova posla, interesira nas i ona nevidljiva i na tom interesu Krsmanović zahvaljuje “zato što uvijek kad se gleda na Umjetničku galeriju, gleda se na njenu izlagačku djelatnost. Možda smo najveći iskorak napravili na ateljeu za restauraciju. Osposobili smo ga i imamo spoljnjeg saradnika Nihada Čengića, koji dolazi iz Italije. On je postavio na noge naš restauratorski studio i povremeno dolazi i radi na najurgentnijim djelima za sanaciju i restauraciju. U 2017. dolazi nam na red i inventura našeg depoa, što je veliki posao, ali i naša obaveza.”

Ono čime nisu niti mogu biti zadovoljni jeste što i dalje ne mogu otkupljivati umjetnička djela, a to je, kako i Krsmanović kaže, jedna od njihovih, možda, temeljnih obveza. Nažalost, UGBiH u posljednjih desetak godina nije otkupljivao djela “zato što za taj posao ni u jednom momentu nismo dobili finansijsku podršku.

Tražili smo nekoliko puta od Ministarstva kulture i sporta FBiH koje ima grant za otkup umjetničkih djela, nikad nismo dobili novac. I to je najveći problem”, ističe direktor UGBiH, otkrivajući i “način” kako upotpunjavaju fundus, a riječ je o povremenim donacijama naših umjetnika “koji razumiju našu situaciju i povremeno doniraju neko od svojih djela i to je manje-više jedini način kako upotpunjujemo fundus.”

Crna rupa

- Prošle godine Općina Ilidža je bila raspoređena iz Ministarstva civilnih poslova da podrži UG. Prošle godine je to realizirano, nadam se da će i ove. To je taj novac koji, čini mi se, i trebao bi biti bajpas do realizacije novih oglasa. To sa novim oglasima, nažalost, ide dosta sporo i kasno. Oni se raspisuju u ljeto ili jesen i realizacija bude krajem godine ili početkom naredne. Ove godine iskreno imam najveći strah da bismo mogli upasti u tu crnu rupu. Posljednje tri-četiri godine smo to premoštavali.

Ovo je godina koja je već uvelike postala predizbornom, velike su političke turbulencije, a čim se to desi onda to rezultira i na finansijskoj podršci. Po onome što se nama nagovještava, postoje određeni problemi i bojimo se da bi moglo doći i do novog snižavanja doznačene sume”, kaže Krsmanović, napominjući kako permanentno imaju snižavanje dotacije.

Kad je u pitanju MCPBiH, od 210.000 KM koje su dobili prije četiri godine, “spali smo na 70.000 KM prošle. Jedina konstantna podrška je ona iz KS-a. To je skromna suma od 42.000 KM godišnje, ali je stalna i tu nema problema oko termina uplate, na čemu smo, naravno, zahvalni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije