U toku radovi na povećanju energetske efikasnosti objekata osnovnih škola

23.08.2017. 13:30 / Izvor: Akta.ba
U toku radovi na povećanju energetske efikasnosti objekata osnovnih škola

Na objektu ove osnovne škole "Hrasno" u toku je izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti.

Na objektu ove osnovne škole „Hrasno“ u toku je izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti koji obuhvataju zamjenu fasadne stolarije,  izradu termičke fasade, popravak oštećene krovne konstrukcije uz postavljanje termoizolacije, te ugradnju termostatskih ventila na sistemu grijanja. Radovi se izvode u okviru UNDP BiH projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Projekat ukupne vrijednosti 459.975 KM je finansiran od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u iznosu od 166.715 KM ( 36%), UNDP BiH i Vlade Švedske u vrijednosti od 153.715 KM (34%), te Općine Novo Sarajevo u vrijednosti od 140.180 KM (30%). Općina Novo Sarajevo je prethodno finansirala provođenje Energetskog audita i izradu projektne dokumentacije za objekat ove osnovne škole, u ukupnom iznosu od oko 10.000 KM. 

Općinski načelnik Nedžad Koldžo izrazio je zadovoljstvo do sada izvedenim radovima na objektu kojim će u ovoj školskoj godini biti značajno poboljšani uslovi rada u ovoj obrazovnoj ustanovi izgrađenoj još davne 1959. godine, a tokom rata je pretrpjela brojna oštećenja koja će na ovaj način biti konačno sanirana. Općina Novo Sarajevo je i za ovu školu obezbijedila opremu za kabinet mehatronike, te na taj način unaprijedila proces tehničkog odgoja u svih osam novosarajevskih osnovih škola, za što su izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 80.000 KM.

Direktor škole Sejdo Mirvić posebno se zahvalio Općini Novo Sarajevo na realizaciji projekta ugradnje školskih ormarića kojim je sada obezbijeđeno 333 učenika od I-IV razreda, te je na taj način olakšan svakodnevni teret i nošenje školskih torbi prepunih udžbenika i opreme upravo učenika najmlađeg uzrasta. Za nabavku školskih ormarića za učenike od I-IV razreda u svim osnovnim školama na području općine Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva u iznosu od 99.300 KM, od kojih je za OŠ „Hrasno“ izdvojeno 15.650 KM.

Ovom prilikom Općinski načelnik najavio je i već tradicionalni projekat podijele školskih ruksaka kojim općina svake godine obraduje sve učenike prvih razreda. Općina Novo Sarajevo je ove godine izdvojila oko 30.000 KM za nabavku 670 školskih ruksaka sa priborom koji će biti podijeljeni svim prvačićima u prvoj sedmici nove školske 2017/18 godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije