Uskoro potpuna zaštita i očuvanje arheološkog područja "Mili" u Visokom

26.01.2016. 11:25 / Izvor: Akta.ba
Uskoro potpuna zaštita i očuvanje arheološkog područja 'Mili' u Visokom

Projekat je usmjeren na zaštitu i očuvanje arheološkog područja Mili – krunidbenog, stolnog i  grobnog mjesta bosanskih vladara u Arnautovićima, lokaliteta koji je jedinstveni simbol državnosti Bosne i Hercegovine.

Na osnovu Javnog poziva Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, objavljenog 15. septembra prošle godine, za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz budžeta FBiH, a koji se odnose na obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj Općine Visoko aplicirao je projektom - Izmiještanje lokalne saobraćajnice sa lokaliteta nacionalnog spomenika „Mili“.

Projekat je usmjeren na zaštitu i očuvanje arheološkog područja Mili – krunidbenog, stolnog i  grobnog mjesta bosanskih vladara u Arnautovićima, lokaliteta koji je jedinstveni simbol državnosti Bosne i Hercegovine.

“Ovo praktično znači da smo na osnovu rezultata provedenog Javnog poziva Federalnog ministarstva kulture i sporta, Općini Visoko uspjeli namaći sredstva u iznosu 23.000,00 KM kako bi se izmještanjem loklane saoobraćajnice, trajno riješilo pitanje zaštite i očuvanja ovog iznimno važnog arehološkog nalazišta. Arheološki lokalitet "Mili" ima veliki kulturno-historijski značaj za cijelu BiH i njenu državnost, ali i za Općinu Visoko. Osim toga, ovim projektom će naša turistička ponuda biti još kvalitetnija”, izjavila je načelnica Općine Visoko Amra Babić. 

Visoko je kraljevski grad, čije kulturno – historijsko nasljeđe stoljećima svjedoči o njegovoj historiji, kao političkog, vjerskog i trgovačkog središta srednjovjekovne Bosanske države.

U dosadašnjim aktivnostima općinske administracije na projektu iluminacije i obilježavanju arheološkog lokaliteta “Mili” utrošeno je 29.596,15 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije