Uskoro rekonstrukcija 3,5 km vodovodne mreže kroz Rajlovačko Polje

25.07.2017. 16:33 / Izvor: Akta.ba
Uskoro rekonstrukcija 3,5 km vodovodne mreže kroz Rajlovačko Polje

Tri i po kilometra distributivne vodovodne mreže u Rajlovačkom Polju bit će rekonstruisano u narednom periodu. 

Tri i po kilometra distributivne vodovodne mreže u Rajlovačkom Polju bit će rekonstruisano u narednom periodu. 

Općina Novi Grad Sarajevo pokrenula je javnu nabavku za izbor izvođača radova na potezu od Butila preko Rajlovca do novoizgrađene pumpne stanice u Briješću.

Radi se o cjevovodu velikog profila - DN 300 milimetara, koji je u veoma lošem stanju, a koji je prema podacima KJKP Vodovod i kanalizacija jedan od lokaliteta sa najvećim gubicima vode u vodovodnom sistemu u cijelom gradu. 

Riječ je o jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja kojeg Općina Novi Grad realizira u saradnji sa KJKP Vodovod i kanalizacija. Cjevovod je značajan, jer pored naselja Sokolje, Briješće, Dobroševići, Rječica i Zabrđe, vodom snabdijeva i industrijsku zonu Rajlovac.

Procijenjena vrijednost radova trebala bi biti oko 1,1 milion konvertibilnih maraka.

Projekat zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministrstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo, dok će KJKP ViK vršiti stručno-tehnički nadzor.

Očekuje se da će nakon završetka ovog projekta doći do značajnog smanjenja gubitaka u vodovodnoj mreži, što cijeli vodovodni sistem čini stabilnijim.

U okviru istog sporazuma sa preduzećem Vodovod i kanalizacija ranije je urađena sanacija dijela sistema vodovodne mreže na Dobrinji, čime su nakon deset godina ukinute noćne redukcije u ovom velikom novogradskom naselju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije