Vlada osigurala sredstva za Aerodrom Bihać, ali ona nisu povučena

11.01.2017. 09:12 / Izvor: Fena
Vlada osigurala sredstva za Aerodrom Bihać, ali ona nisu povučena

Dva miliona KM koja je Vlada osigurala za Aerodrom u Bihaću u 2016. dosad nisu povučena jer s terena nije stigao nikakav program, kazao je Novalić.

Delegacija Vlade Federacije, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. Za danas je predviđena proširena sjednica Kantonalne vlade, susret s gradonačelnikom Bihaća, te ponovni susret s privrednicima koje je premijer Fadil Novalić sinoć upoznao s mjerama koje trebaju unaprijediti poslovni ambijent tog dijela Federacije.

Jedno od važnijih pitanja i dalje je loša prometna povezanost Unsko-sanskog kantona s ostatkom zemlje.

Za Aerodrom Bihać Federacija je osigurala sredstva - dva miliona u 2016., koliko će i u ovoj godini, ali dosad nisu povučena jer s terena nije stigao nikakav program. Izvjesna je gradnja putne infrastrukture - dvije obilaznice, Bihać i Cazin, magistralni put Bihać-Bosanska Krupa, te dvije brze ceste: "Lašva-Travnik na pravcu prema Bihaću, a iz fonda koji ćemo praviti iz profita javnih kompanija gradit ćemo dalje od Ključa preko Bihaća do Velike Kladuše i prema granici", pojasnio je Novalić.

Bolji poslovni ambijent najavljuju obje vlade. Kantonalna kroz kreditne aranžmane i subvencioniranje kamata.

"Kreditni aranžmani će ići s kamatnom stopom od 5,49 posto - deset miliona u 2017. godini. Vlada Kantona regresirat će kamate u iznosu do četiri posto. Već smo u budžetu osigurali pola miliona maraka. U 2018. taj ćemo nivo podići zato što imamo finansijske mogućnosti i vjerovatno ćemo ići na 20-30 miliona", rekao je premijer USK-a Husein Rošić.

A Federalna novim setom propisa koji je u pripremi.

"Zakon o stečaju, koji je prošao prvo čitanje, zatim 'one stop shop' - brza efikasna registracija novih poduzeća, parafiskalni nameti i formiranje odjela koji bi se mogli zvati privrednim sudovima u redovnom sudskom procesu, koji prilično slabo osjeća privredne teme i privredne probleme", naveo je Novalić.

Privode se kraju i sudski postupci koje su pokrenuli izvršni vjerovnici Agrokomerca za naplatu dosuđenih potraživanja. Vlada Federacije će se, najavljeno je večeras, uključiti u te postupke s ciljem očuvanja tehnološke jezgre i pokretanja prozvidnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije