Vlada Švedske s dodatnih 720.000 eura podržava projekat uštede energije

24.11.2016. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Vlada Švedske s dodatnih 720.000 eura podržava projekat uštede energije

Vlada Švedske će učestvovati s dodatnih 720.000 eura u projektu energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora.

Vlada Švedske će učestvovati s dodatnih 720.000 eura u projektu energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora radi osiguranja nastavka aktivnosti i dodatnog smanjenja troškova energije u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Amandman (o dodatnih 720.000 eura) na ugovor o saradnji u programu “Zeleni ekonomski razvoj” (Green Economic Development - GED) u oblasti energetske efikasnosti potpisan je danas između Razvojnog Programa UN (UNDP) u BiH i Vlade Švedske, čineći ukupan švedski doprinos programu više od 5,5 miliona eura, saopćeno je iz UNDP-a. To je rezultat prethodno definiranih ciljeva kao dio tekuće saradnje Vlade Švedske i UNDP-a.

Program "Zeleni ekonomski razvoj", koji provodi UNDP u cijeloj zemlji, od 2015. godine podržava Vlada Švedske, a amandman će omogućiti provođenje mjera energetske efikasnosti u više javnih zgrada u 2017. godini te osigurati pilot-projekte energetske efikasnosti sistema javne rasvjete u BiH.

Vjerujem da će i nove aktivnosti u smislu modernizacije javne rasvjete vrlo brzo pokazati konkretne rezultate i služiti kao dobar primjer za provedbu sličnih projekata širom države - kazala je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Predstavnica Švedske razvojne agencije za BiH Marie Bergstrom naglasila je čvrstu opredijeljenost Švedske da podrži projekte zaštite okoliša i smanjenja negativnih uticaja klimatskih promjena.

"Ovaj projekat podržava održivu platformu za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini i doprinosi komforu u renoviranim zgradama, osigurava uštede u javnim budžetima, stvara nova radna mjesta i štiti okoliš", kazala je Bergstrom.

Program vrijedan 11,8 miliona eura od 2014. godine provodi Razvojni program UN u saradnji s partnerima - Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske te kantonalnim i entiteskim ministarstvima.

Trenutno BiH troši oko 20 posto BDP-a na energiju, tri puta više nego u evropskim zemljama. Uštede i do 50 posto u javnim budžetima se mogu postići jačanjem kapaciteta i smanjenjem troškova energije u javnim objektima, navedeno je u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije