Završen projekt od 20 mil. eura: Pušten u rad novi rezervoar u Banjoj Luci

19.01.2016. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Završen projekt od 20 mil. eura: Pušten  u rad novi rezervoar u Banjoj Luci

Projekat gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda finansiran je donatorskim sredstvima Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, te iz kreditnih sredstava KfW banke.

Završetak projekta „Gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci“ ozvaničili su jučer gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, parlamentarni državni sekretar Ministarstva za privrednu saradnju SR Njemačke Hans Joakim Fuhtel i ambasador Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije.

Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata u posljednjih nekoliko decenija koji je realiziran u Banjoj Luci i njime će biti poboljšano vodosnabdijevanje u više naselja u gradu, a ujedno izgradnjom kanalizacione mreže zaštićeno područje vodozahvata gdje se nalazi Fabrika vode u Novoseliji.

Projekat gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda finansiran je donatorskim sredstvima Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke, te iz kreditnih sredstava KfW banke.

Ukupna vrijednost projekta je 20 miliona eura, od čega je ulaganje Grada 1,6 miliona, kredit KfW banke 10 miliona i 8,5 miliona eura bespovratnih sredstava.

Parlamentarni državni sekretar njemačkog Ministarstva za privrednu saradnju, Hans Joakim Fuhtel kazao je da projekat „Gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci“ osigurava održivo, ekološki i za naselje higijenski sigurno vodosnabdijevanje uz društveno prihvatljive cijene.

"Ovo je omogućeno partnerskom saradnjom Njemačke, zastupane od strane KfW-a, Evropske unije i Grada Banja Luka", naglasio je Fuhtel.

Rekao je i da je ovaj projekat pokazao da je sve moguće kada se sarađuje, kada smo konstruktivni, kada imamo jedan cilj pred nama i svi stremimo ka tome da se taj cilj ostvari onda je taj put moguć i to je ono zajedništvo i ono što je dobro u ovom projektu.

Ambasador Lars Gunar Vigemark podsjetio da su i nakon poplava koje su zahvatila ovo područje 2014. godine dosta toga urađeno, ali da se može još više uraditi.

Gradonačelnik Gavranović kazao je tokom svečanosti u naselju Tunjice, gdje je izgrađen novi vodovodni sistem, da je završetkom projekta gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda - osigurana voda za piće za novih 5.000 stanovnika, te stvorene pretpostavke za dalje širenje mreže vodosnabdijevanja.

"Također, poboljšan je kvalitet vodosnabdijevanja prve zone sjeverozapadnog dijela grada i smanjeni gubici pitke vode, te poboljšan kvalitet vode rijeke Vrbas u mikrobiološkom smislu u zoni izvorišta „Novoselija“", istakao je banjalučki gradonačelnik.

Kako je precizirao, projekat gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda je obuhvatio rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Kočićev vijenac i Čaire, gdje je izgrađeno i zamijenjeno 14,85 kilometara vodovodne mreže i priključeno 598 objekata.

"U okviru projekta u  naseljima Tunjice i Šargovac izgradili smo sekundarnu mrežu dužine 16 kilometara, što je omogućilo snabdijevanje vodom novih 5.000 korisnika/stanovnika", naglasio je gradonačelnik, i dodao da su u okviru projekta odvođenja otpadnih voda izgrađeni primarni kolektori i sekundarne mreže lijevom i desnom obalom Vrabasa od Karanovca do Novoselije i dionica glavnog gradskog kolektora od Psihijatrijske klinike do Rebrovačkog mosta.

"Izgrađeno je ukupno 21.698 kilometara kanalizacione mreže i 700 kućnih priključaka", kazao je gradonačelnik Gavranović.

Kanalizacija Novoselija - Karanovac i dio glavnog kolektora je faza u trajnom rješavanju otpadnih voda grada Banje Luke.

Da bi trajno riješili otpadne vode užeg urbanog područja Banje Luke, potrebno je izgraditi postrojenje za prečišćavanje i preostalih pet kilometara glavnog kolektora. Izgradnjom ovih objekata riješili bi otpadne vode urbanog područja Grada i prečistili otpadne vode iz dijelova grada koji imaju izgrađenu kanalizaciju.

Za ovu fazu investicije potrebno je osigurati 50 miliona eura, čime bi Grad Banja Luka završio prvu fazu rješavanja otpadnih voda.

Naime, realizacija projekta "Gradskog sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci" počela je 2007. godine.

Izvođač radova je konzorcij, kojeg čine njemačka firma "Ludvig Fajfer" i domaća preduzeća "Hidro-kop" i "Niskogradnja".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije