Završeni radovi na rekonstrukciji trga ispred Narodnog pozorišta

03.08.2017. 14:38 / Izvor: Akta.ba

Općina Centar Sarajevo finansirala je rekonstrukciju trga, a vrijednost projekta iznosi 1.141.802 maraka.

Na veliko oduševljenje naših sugrađana završeni su radovi na popločavanju i uređenju trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Općina Centar Sarajevo finansirala je rekonstrukciju trga, a vrijednost projekta iznosi 1.141.802 maraka. Radovi su započeli 24. maja ove godine, a uložen je ogroman napor investitora i izvođača radova kako bi sav posao bio završen prije ugovorom predviđenog roka.Podsjećamo, u ime Općine Centar načelnik Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovor sa direktorom „Unigradnje“ d.d. Sarajevo Mustafom Durakovićem o izvođenju radova na sanaciji trga Susan Sontag.

Kako je riječ o značajnom projektu ne samo za Općinu Centar, nego i za grad Sarajevo, trg Susan Sontag obišle su sinoć delegacije Općine Centar, Kantona Sarajevo, Narodnog pozorišta i Sarajevo Film Festivala gdje im je izvođač radova prezentirao sve ono što je urađeno na ovom prostoru.

Naime, kako je i bilo najavljeno, radovi su završeni prije otvaranja ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Idejni projekt je uradila projektantska kuća „Idea“ d.o.o., a Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine dao je potrebnu saglasnost. Idejni projekt je rađen po skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta, a podrazumijeva popločavanje granitnim pločama cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića. U toku realizacije projekta obnove trga zamijenjeno je oko 2.500 kvadratnih metara starih ploča novim kamenim dimenzija 120x40 cm, debljine 10 cm. Riješena je odvodnja površinskih voda ugradnjom najsavremenijih kvalitetnih slivnih rešetki. Osim toga, postavljena su nova rasvjetna tijela, klupe, oglasni panoi koji su isključivo u funkciji Narodnog pozorišta, te izgrađena arla sa zelenilom.

Načelnik Ajnadžić je iskazao zadovoljstvo zbog završetka radova prije ugovorom predviđenog roka.  

"Večeras dijelim zadovoljstvo sa građanima Sarajeva. Ovaj hram kulture trebao je da dobije moderan trg, zbog čega je Općina Centar finansirala njegovu rekonstrukciju u iznosu od oko 1.200.000 KM. Koristim priliku da izrazim zahvalnost radnicima kompanije Unigradnja koji su i prije predviđenog roka okončali rekonstrukcijske radove, kako bi Sarajevo Film Festival dočekali sa obnovljenim trgom. Na trgu su postavljene ploče od jablaničkog granita koji obezbjeđuje dugotrajno korištenje, što će prije svega osjetiti posjetioci Narodnog pozorišta", kazao je Ajnadžić.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković također je pohvalio što su u veoma kratkom roku bez negodovanja građana završeni radovi na rekonstrukciji trga, na čemu se zahvalio općinskom načelniku i njegovoj administraciji.

Novi izgled trga, po riječima direktora Sarajevo Film Festivala Mirsada Purivatre, pokazuje „fantastičan primjer o potrebi lokalne zajednice da grad učini ljepšim“.

"Želio bih se zahvaliti Općini Centar koja je ovaj projekt realizovala i omogućila da prostor trga koristi Sarajevo Film Festival. Ovo je još jedan korak ka Sarajevu, koji može da bude veliki kosmopolitski grad, te je ovo i putokaz za sve ljude iz politike, pa i privatnog biznisa da mijenjaju na bolje glavni grad BiH", poručio je Purivatra.

Direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović je dodala da će prostor trga biti inspiracija mnogim umjetnicima.

"Ovakav objekat zaista zavređuje trg u divnoj estetskoj formi, koja odgovara dignitetu naše kuće i na neki način smo dobili na monumentalnosti Narodnog pozorišta. Sigurno da će prostor trga biti inspiracija mnogim umjetnicima i da će se izroditi ideje za neke nove umjetničke sadržaje", istakla je Hašimbegović.

Nakon rekonstrukcije i uređenja ovog trga naš grad je dobio jednu od najvećih i najljepših otvorenih scena za kulturna dešavanja u Sarajevu pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije