Zbog upitnih parcela čeka se izgradnja sportskih terena u Faletićima

03.03.2017. 10:13 / Izvor: Akta.ba
Zbog upitnih parcela čeka se izgradnja sportskih terena u Faletićima

Idejnim projektom izgradnje stadiona u Faletićima predviđa igralište dužine 110 metara i širine 60 metara.

Ako sve bude teklo po planu izgradnja sportskih igrališta na mjestu nekadašnje kasarne Faletići bi mogla konačno i početi.

Vlada FBiH na posljednjoj sjednici Općini Stari Grad produžila rok za privremeno korištenje kasarne "Faletići", s pet na deset godina. Službenu odluku Vlade FBiH Općina Stari Grad još očekuje, kao i potvrdu o ispravci dijela koji se odnosi na parcele.

"Ostajemo pri namjeri izgradnje sportskog igrališta na pomenutoj parceli, a u prvoj fazi je planirana izgradnja sportskog terena i pristupnog puta", kazali su u Općini Sari Grad.

Dalje pojašnjavaju, kako je  Vlada FBiH krajem 2014. godine Općini Stari Grad Sarajevo dala na petogodišnje privremeno korištenje kasarnu "Faletići" ukupne površine 157.330 kvadratnih metara. Navedeno je da Općina Stari Grad ovu nekretninu ne može ustupiti na korištenje trećim osobama, dati je u zakup, prodati i opteretiti po bilo kojem osnovu bez saglasnosti Vlade FBiH.

"Daljim postupanjem nadležne službe su utvrdile da parcele navedene u odluci Vlade, prema ažurnoj geodetskoj situaciji, ne odgovaraju parcelama koje su predmet rješavanja u svrhu izgradnje sportskog stadiona, tj. da je očito došlo do greške. Općina Stari Grad se obratila Vladi FBiH sa zahtjevom da se ova odluka ispravi, kako bi se moglo pristupiti izdavanju potrebnih saglasnosti (urbanistička i građevinska dozvola) za realizaciju navedenog projekta", kažu u Općini.

Idejnim projektom izgradnje stadiona u Faletićima predviđa igralište dužine 110 metara i širine 60 metara. Stadion bi trebao imati 3.500 mjesta za sjedenje, od kojih će 250 biti natkriveno. Zajednički plato imat će četiri kapije za ulaz, dok će službeni ulaz za VIP posjetioce biti odvojen. Na zapadnoj strani projektovane su prateće prostorije u sklopu kojih će biti svlačionice za sportiste i za rekreativce, ostave, prostorije za sudije i za delegate.

Na prvom spratu bit će kancelarije, sala za konferencije, kao i ostava za sanitarije i čišćenje. Na drugom spratu planirana je kafeterija sa VIP salonom. U okviru projekta planirana je i izgradnja parking prostora.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije