Željo dobio zeleno svjetlo: Počinje gradnja Juga

15.05.2017. 08:38 / Izvor: Faktor
Željo dobio zeleno svjetlo: Počinje gradnja Juga

Već je u planu izgradnja južne tribine, na kojoj su smješteni najvatreniji navijači Plavih.

Fudbaleri Željezničara na dobrom su putu da osvoje šampionsku titulu. Plavi drže sve u svojim rukama i za osvajanje naslova iz posljednje tri utakmice potrebno im je pet bodova.

Izabranici trenera Slavke Petrovića već ranije su izborili plasman u UEFA takmičenje, pa će se evropske utakmice nakon 13 godina ponovo igrati na Grbavici.

Agilna Uprava najtrofejnijeg bh. kluba potrudila se da Željin stadion dobije novi izgled. Tako je za nekoliko mjeseci nikla tribina na istoku, koja je svečano otvorena u prvom kolu Lige za prvaka protiv Slobode. No, čelnici Želje na tome se ne misle zaustaviti.

Već je u planu izgradnja južne tribine, na kojoj su smješteni najvatreniji navijači Plavih, popularni Manijaci. Željezničar je od insfrastrukturnih eksperata N/FSBiH dobio zeleno svjetlo za početak radova, a "mašine" bi mogle biti upaljene ovog ljeta.

Izvjesno je da će se južna tribina umnogome razlikovati od današnjeg izgleda. U Željezničaru žele da navijače približe terenu, te će tribina biti sagrađena odmah iza gola, po uzoru na sjevernu i istočnu. Uz to, Jug će biti nešto viši od dvije spomenute tribine, što će biti dodatni ugođaj za Manijake.

Kako saznaje Faktor, ulaz na južnu tribinu bit će sa Tranzita. S obzirom na to da UEFA prema svojim pravilima zahtijeva da tribine stadiona imaju više ulaza od dva (koliko je trenutno moguće na Jugu), u Želji su odlučili da ovaj problem riješe tako što će osposobiti prostor između Tranzita i tribine.

Saznajemo da je na tom prostoru u planu gradnja parkinga, kako bi se ispunili svi potrebni uslovi za normalno funkcionisanje tribine.

Iako još nije službeno potvrđeno, u Željezničaru su odlučili pokrenuti i akciju za izgradnju Juga, a desetogodišnja karta za "svetu tribinu" koštat će 500 KM. Uz to, eventualnim osvajanjem šampionske titule premijerligaš s Grbavice inkasirat će nešto više od milion makara, a taj novac mogao bi biti usmjeren u izgradnju tribine, kako bi ona bila gotova u što kraćem vremenu.

Kada radovi budu gotovi i A reprezentacija BiH uz Bilino polje imat će još jedan funkcionalan stadion i za očekivati je da Zmajeve uskoro gledamo na Grbavici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije