Zeničko odmaralište u Dućama kod Omiša ide na prodaju

24.02.2017. 08:03 / Izvor: Fena
Zeničko odmaralište u Dućama kod Omiša ide na prodaju

Radi se o zeničkoj imovini koja je više godina bila navodno sporna zbog regulisanja imovinsko-pravnog statusa na teriroriji Republike Hrvatske.

Vijećnici Gradskog vijeća Zenice na jučerašnjoj sjednici prihvatili su zaključak da se  dječije odmaralište u Dućama kod Omiša proda putem međunarodnog tendera.

Radi se o zeničkoj imovini koja je više godina bila navodno sporna zbog regulisanja imovinsko-pravnog statusa na teriroriji Republike Hrvatske. Grad Zenica je danas, kao pravni sljednik Skupštine općine Zenica, postao vlasnikom svih nekretnina na kojima je izgrađeno bivše odmaralište, s tim što je dio nekretnina već i uknjižen, dok je postupak uknjižbe preostalog dijela, koji se nalazi ispod javne ceste "Jadranska magistrala" u toku.

Na sjednici Gradskog vijeća Zenice odlučeno je da se izvrši prodaja zemljišta, jer je to najbolje rješenje za grad, kroz provođenje prodaje u vremenski kratkom i predvidivom periodu, kao i uz mogućnosti postizanja zadovoljavajuće cijene i novčanog priliva u kratkom periodu.

Odmaralište “Duće”, koje se nalazi oko tri kilometra od centra Omiša  izgrađeno je za potrebe školske djece i omladine na zemljištu koje je Općina Zenica prije 56 godina kupila u tu svrhu, a finansiranje izgradnje  objekata je izvršeno iz sredstava općinskog budžeta. Godinama je ovo odmaralište služilo svojoj svrsi, ali je tokom i nakon ratnih dejstava bilo nedostupno vlasnicima.

Urbanističkim planom općine Omiš predviđeno je da se na ovom mjestu gradi neki od turističkih objekata visoke kategorije, što u ovom trenutku gradu Zenica ne treba, tako da je u raspravi istaknuto da se dobijena sredstva od prodaje  "usmjere u rekreativne svrhe na području grada".  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije