Zgrada Sodaso konačno u vlasništvu Tuzlanskog kantona

15.09.2017. 09:23 / Izvor: Federalna.ba
Zgrada Sodaso konačno u vlasništvu Tuzlanskog kantona

Nakon sudskih sporova koji su trajali deceniju i po, Tuzlanski kanton je postao vlasnik zgrade Sodas.

Nakon sudskih sporova koji su trajali deceniju i po, Tuzlanski kanton je postao vlasnik zgrade Sodaso, bivšeg sjedišta Kantonalne vlade, koja je spaljena u februaru 2014. godine. Time su otklonjene i posljednje prepreke da se rekonstruiše zgrada, čiju će obnovu morati platiti poreski obveznici, a ne oni koji su je 2014. godine spalili.

Presudom Kantonalnog suda zgrada je konačno postala vlasništvo Tuzlanskog kantona i vraćena je državi koja ovu imovinu nikada nije privatizovala. Maratonski sudski postupci utvrđivanja stvarnog prava vlasništva trajali su čak 15 godina.

"Sadašnje preduzeće Solana nije vlasnik zgrade Sodaso jer ona nije bila unesena u početni bilans Fabrike soli Tuzla, nije prodana u postupku privatizacije Fabrike soli Tuzla", kaže kantonalna pravobraniteljica Fatima Alihožić.

Zbog pogrešnih odluka pravosuđa, Tuzlanski kanton je već isplatio najmanje 300.000 maraka tuzlanskoj Solani za korištenje prostora.

"Tuzlanski kanton je greškom suda bio doveden u situaciju da zaključi ugovor o zakupu s nevlasnikom - Solanom, bio je prisiljen jer nam je prijetilo iseljenje iz zgrade Sosaso", navodi Alihožić.

Pravosnažnom presudom otklonjene su i posljednje prepreke za rekonstrukciju spaljene zgrade koja bi, prema preliminarnim procjenama stručnjaka, mogla koštati milion i po maraka. Obespravljeni radnici traže da se zgrada ne obnavlja jer je ona, kako kažu, spomenik demokratiji koja će porezne obveznike koštati milion i po maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije