Bevanda i De Lannoy razgovarali o nastavku suradnje s MMF-om

19.09.2017. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Bevanda i De Lannoy razgovarali o nastavku suradnje s MMF-om

Prošireni kreditni aranžman između BiH i MMF-a zaključen je rujnu 2016. godine na iznos 550 milijuna eura.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finacija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Anthoneyem de Lannoyem o nastavku suradnje s ovom financijskom institucijom.

Sugovornici su analizirali stanje u vezi s ispunjenjem uvjeta iz Pisma namjere s MMF-om te je konstatirano da izmjene i dopune zakona o trošarinama i osiguranju depozita nisu dobile potporu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda istaknuo je da ovakva situacija utječe na investicijske procese jer zakonske izmjene u oblasti trošarina imaju izravan utjecaj na dalji angažman međunrodnih kreditora, posebice u oblasti cestovne infrastrukture.

Na sastanku je istaknuto da je nužno uložiti napore kako bi se prevazišle politčke razlike u ispunjavanju uvjeta MMF-a na koje se BiH obvezala potpisujući Pismo namjere.

Tijekom ovog susreta govorilo se o aktualnim događajima uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu te aktivnostima u Ministastvu financija i trezora BiH u vezi s usvajanjem proračuna za iduću godinu, što je uvjetovano prethodnim dogovorom i usvajanjem Globalnog fisklanog okvira.

Prošireni kreditni aranžman između BiH i MMF-a zaključen je rujnu 2016. godine na iznos 550 milijuna eura, a povlačenje druge tranše kredita od oko 155 milijuna KM stopirano je zbog neispunjenja prethodnih mjera definiranih Pismom namjere. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital