Hewlett-Packard: Prihodi oštro pali zbog slabe prodaje PC-a

21.08.2015. 10:00 / Izvor: seebiz.eu
Hewlett-Packard: Prihodi oštro pali zbog slabe prodaje PC-a

Čista dobit HP-a iznosila je u tromjesečju, okončanom 31. srpnja, 854 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 985 milijuna.

Prihodi Hewlett-Packarda pali su u proteklom tromjesečju 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 25,3 milijarde dolara, što je posljedica slabljenja prodaje osobnih računala (PC) i potražnje za uslugama te kompanije.

Čista dobit HP-a iznosila je u tromjesečju, okončanom 31. srpnja, 854 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 985 milijuna.

Pad prihoda djelomice je posljedica jačanja dolara, zbog čega padaju prihodi HP-a s tržišta izvan SAD-a, na kojima ta tvrtka ostvaruje gotovo dvije trećine svojih ukupnih prihoda. Dolar je u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta u proteklih godinu dana ojačao 19,5 posto.

Drugi po veličini svjetski proizvođač osobnih računala ostvario je u 15 od posljednjih 16 kvartala pad prihoda, što je ponajviše posljedica pada prodaje PC-a. U proteklom su kvartalu prihodi od prodaje PC-a i printera pali 11,5 posto na godišnjoj razini.

U odjelu usluga za kompanije prihodi HP-a pali su, pak, 11 posto.

Ta 76 godina stara kompanija nastoji preusmjeriti svoje poslovanje prema kompjutorskoj opremi, uslugama i mrežnim sustavima za kompanije, a smanjiti ovisnost o prodaji PC-a, s obzirom da potrošači kupuju sve manje PC-a, a sve više pametnih telefona i tablet računala.

Zbog toga će se do kraja godine HP podijeliti u dvije tvrtke. Jedna će se baviti proizvodnjom kompjutora i printera, dok će se druga usmjeriti na brzorastuće područje hardvera i usluga za kompanije.

Ta podjela dio je radikalnog višegodišnjeg plana restrukturiranja, koji uključuje oštro smanjenje troškova i ukidanje oko 55.000 radnih mjesta. Krajem prošle godine HP je imao 317.000 zaposlenika širom svijeta.

Kako su poslovni rezultati HP-a slabiji nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je cijena dionice te tvrtke na Wall Streetu pala 4 posto. Od početka godine potonula je, pak, 32 posto.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital