Izdvajanja za poljoprivredu TK povećana za oko 230.000 KM

01.08.2017. 09:27 / Izvor: Fena

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vododprivrede TK, Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program novčanih podrški u poljoprivredi.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vododprivrede TK, Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017. kojim su definisane vrste proizvodnje, kao i jedinične cijene koje su odobrene po proizvodnjama za ovu godinu.

Od ranije je na snazi set Pravilnika kojim su regulisani uslovi, postupak i rokovi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje kantonalnih novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Svoje zahtjeve poljoprivredni proizvođači, kao i predhodnih godina, mogu dostavljati u nadležnu gradsku, odnosno općinske službe.

One će provoditi upravni postupak i donositi  rješenja za poljoprivredne proizvođače koje će nakon toga proslijediti resornom ministartvu na provjeru i dalje ministarstvu finansija na isplatu. Podsjećanja radi, u odnosu na prethodnu, ove su godine izdvajanja za poljoprivredu povećana za oko 230.000 KM, pa će ukupna izdvajanja za poljoprivredni sektor u 2017. u TK iznositi 3,3 miliona KM.

Šef Odsjeka za poljoprivredu i prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Samid Šarac izjavio je da su ta povećanja usmjerena na proizvodnje koje su bile i u 2016., imajući u vidu da su Federalnim programom obuhvaćene proizvodnje koje su bile podržane i u prethodnoj godini.

Politika ministarstva i Vlade TK je da u kontinuitetu izdvajaju sredstva za kapitalne investicije, što je predviđeno i ovogodišnjim Programom.

Šarac je naveo da je otežavajuća okolnost što resorno federalno ministarstvo nije izdvojilo sredstva za kapitalne investicije, te su oni primorani da planiraju ta sredstva kako bi poljoprivrednicima stvorili povoljniji ambijent.

"Moramo biti svjesni da naši poljoprivrednici imaju zastarjelu mehanizaciju i oko toga im moramo pomoći", dodao je Šarac.

Po njegovim riječima, na taj način se smanjuje cijena proizvoda, a samo oni poljoprivredni proizvođači koji imaju nižu cijenu mogu biti konkurentni na tržištu.

U resornom ministarstvu se nadaju da će iduće godine ove manjkavosti u Federalnom Programu novčanih podrški biti otklonjene. Rok za dostavljanje zahtjeva za kantonalne podrške je 30. septembar 2017., odnosno 30. oktobar 2017., u zavisnosti od vrste podrške.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital