Mercator prodao Intersport Poljacima za 34,5 milijuna eura

15.09.2016. 10:24 / Izvor: Agencije
Mercator prodao Intersport Poljacima za 34,5 milijuna eura

Prodaja je dio Merkatorove nove strategije, koja se fokusira na primarnu djelatnost kompanije.

Slovenački trgovinski lanac Merkator, u vlasništvu koncerna Agrokor hrvatskog biznismena Ivice Todorića, prodao je svoje preduzeće za prodaju sportske opreme Intersport poljskom privatnom investicionom fondu Enterprise VII za 34,5 miliona eura.

Transakcija čeka odobrenje tržišnih regulatora, a očekuje se da će biti okončana do kraja ove godine, saopšteno je danas iz Merkatora. Mihal Kedžija, nadležan za investicije poljskog fonda, izjavio je da želi da transakcija bude završena do kraja novembra.

Prodaja je dio Merkatorove nove strategije, koja se fokusira na primarnu djelatnost kompanije. Kupoprodajni ugovor predviđa da novi vlasnik preuzme sve zaposlene i poslovanje u postojećim prodavnicama. Intersport u Sloveniji ima 35 prodavnica, u Hrvatskoj 34, u Srbiji 12, u Bosni i Hercegovini 10, u Crnoj Gori dvije, a preko franšiznih trgovina prisutan je i u Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

Kedžija je, na konferenciji za novinare u Ljubljani, rekao je da neće biti promjena u upravi Intersporta i da Mateja Jesenek ostaje na čelu kompanije. Poljski fond očekuje da će kompanija rasti, da će otvoriti 50 novih prodavnica u sljedećih pet godina i zaposliti još ljudi.

Kedžija je takođe naveo da je Fond Enterprise Investors do sada investirao u 15 maloprodajnih lanaca, ali nikada u maloprodavca sportske opreme i rekvizita. U vlasništvu Fonda je i češka Kofola, koja je kupila Radensku, slovenačkog proizvođača mineralne vode.

Enterprise Investors je jedan od najvećih privatnih investicionih fondova u centralnoj i istočnoj Evropi, osnovan 1990. godine. Od tada je osnovao osam novih fondova s ukupnim kapitalom od preko 2,0 milijarde eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital