Na račun poljoprivrednika u RS-u uplaćeno 11 miliona KM podsticaja

16.08.2017. 10:22 / Izvor: SRNA
Na račun poljoprivrednika u RS-u uplaćeno 11 miliona KM podsticaja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da je od početka avgusta ubrzana dinamika isplate podsticaja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da je od početka avgusta ubrzana dinamika isplate podsticaja, a na račune poljoprivrednika uplaćeno je oko 11 miliona KM.

"Isplaćeni su svi podsticaji iz 2016. godine i više od trećine podsticaja za ovu godinu", navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva poručuju da će do kraja avgusta biti isplaćeno još oko 10 miliona KM, čime će agrarni budžet od 60 miliona biti realizovan 50 odsto, što se nikada ranije nije desilo do kraja avgusta.

Napominju da će Vlada izdvojiti i dodatna sredstva od 10 miliona, od čega će pet miliona biti usmjereno za kapitalne investicije, prije svega, za izgradnju sistema za navodnjavanje, a pet miliona KM za podršku jesenjoj sjetvi, odnosno zasnivanju novog ciklusa proizvodnje.

Iz Ministarstva ističu da posljedice vremenskih neprilika na poljoprivrednu proizvodnju nikada nije moguće u cjelini nadoknaditi državnom intervencijom, bez obzira na ekonomsku moć bilo koje države, ali da je Vlada Republike Srpske prva u regionu izašla sa konkretnim mjerama i usmjerila novac putem ubrzane isplate podsticaja i dodatna sredstva da bi pomogla poljoprivrednicima.

Mjere Vlade Srpske, kako navode, imaju za cilj da se ublaži šteta, podstakne zasnivanje novog ciklusa proizvodnje i ulaže u kapitalne namjene, prije svega, u navodnjavanje, čime će se smanjivati rizik u proizvodnji.

"Dakle, nije riječ o pokriću ili nadoknadi štete, jer je nju nemoguće nadoknaditi na taj način", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada uvijek izlazila u susret poljoprivrednim proizvođačima i kada je riječ o otpisu dugovanja po osnovu vještačkog đubriva, štete od poplava, mraza, suše, drvenara, grada, te zaraznih bolesti biljaka i životinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital