Sberbank počeo plijeniti Mercatorove dionice

20.06.2017. 09:16 / Izvor: HINA
Sberbank počeo plijeniti Mercatorove dionice

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V.

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V. objavili su slovenski mediji koji se pozivaju na agenciju Bloomberg.

Sberbank koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokora, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Prema mišljenju ruske banke odredbe hrvatskog lex Agrokora, koji je donesen kako bi se Agrokor zaštitio od daljnjeg fiinancijskog posrtanja, koje brane zapljenu založene  imovine koncerna odnose se samo na tvrtke koje su u izravnom vlasništvu koncerna i tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor B.V. ima sjedište u Nizozemskoj. Stoga Sberbank smatra da se specijalni zakon donesen u hrvatskom Saboru u travnju ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenski mediji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital